Jong N-VA in beroep dan toch erkend door VUB studentenraad

Foto: Jong N-VA/Facebook. Jong N-VA in beroep dan toch erkend door VUB studentenraad

Cultuuroorlog

Jong N-VA in beroep dan toch erkend door VUB studentenraad

Kristof Luypaert

Via een bericht op Facebook kondigt Arno Van de Bruaene, voorzitter van de Jong N-VA afdeling van de VUB aan dat hun erkenning dan toch rond is. Die erkenning was eerder geweigerd door de studentenraad na protest van vooral linkse studenten verbonden aan Comac, de jongerenorganisatie van de extreemlinkse PVDA.

Arno Van de Bruaene: “Vandaag ontvingen wij heuglijk nieuws. De beroepsprocedure over onze erkenningsvraag werd “ontvankelijk en gegrond” verklaard. Dat wil zeggen dat we nu officieel erkend zijn! De eerdere beslissing om onze erkening af te wijzen wordt daarmee dus overruled. Dit is een goede stap voor het ideologisch pluralisme aan onze universiteit, waar we ons ten volle voor zullen inzetten. We willen hierbij graag onze vice-rector Jan Danckaert en de rector, mevrouw Caroline Pauwels bedanken voor hun steun.”

Op onze vraag of het dispuut inzake de statuten intussen is bijgelegd antwoordt Van de Bruaene positief. “We hebben enkele zaken in onze statuten, zoals het stemrecht voor ereleden, wat specifieker beschreven. De rest lieten we zoals het was. We hebben vrijwel hetzelfde pleidooi gehouden als voordien, maar meer gefocust op onze meerwaarde voor de campus. We hadden natuurlijk ook een sterk dossier op basis van het hanteren van de waarden en normen van de VUB en het respect voor de rechtsstaat. Die staan in de statuten van de VUB duidelijk omschreven. En op basis daarvan en op basis van onze statuten zijn we erkend.”

Niet toegegeven aan druk

Het dossier van Jong N-VA raakte begin december vorig jaar niet goedgekeurd door de Studentenraad. Het liep fout toen een studentenvertegenwoordigster een aantal vragen stelde rond “transfobie”. Ze deelt op haar Facebookpagina regelmatig posts van PVDA en van jongerenorganisatie COMAC waar ze lid van is.

Jong-NVA bevestigde toen dat de discussie objectief begonnen was, maar al snel verzandde in onenigheid over “onduidelijkheden” in de statuten. “Naarmate de zitting vorderde ging het over hypothetische situaties en wat we dan zouden doen, zoals bij stellingen rond transfobie, en wat we potentieel zouden kunnen aanpassen aan de statuten”, zegt voorzitter Van de Bruaene.

Intussen zijn de plooien weer helemaal gladgestreken. Ook inzake de gebruikte ‘gender terminologie’ is niks aangepast. In de statuten is dus enkel sprake van ‘hij en zij’. Van de Bruaene bedankt tenslotte ook de studentenraad en de VUB community. “Voor hun aandeel in onze erkenning, en voor de groeiende, goede samenwerking”.

Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier en minister-president Jan Jambon zijn de meter en peter van de afdeling.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen