KLM - Foto Shutterstock

KLM - Foto Shutterstock

Uncategorized

KLM boekt 1,2 miljard verlies door coronacrisis

Wim De Smet

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft vorig jaar 1,2 miljard verlies geleden als gevolg van de coronacrisis. Moederbedrijf Air France-KLM boekte zelfs een recordverlies van liefst 7,1 miljard.

Het luchtvaartconcern maakte de dramatische cijfers vandaag zelf bekend. Als gevolg van de coronapandemie bleven veel vliegtuigen gewoon aan de grond. De verliezen werden onder meer geleden door reorganisatiekosten (800 miljoen euro), verdampte brandstofkosten (600 miljoen) en afschrijvingen (670 miljoen).

Het bedrijf maakte vorige maand al bekend dat er 800 tot 1.000 banen zouden verdwijnen. Die ontslagronde komt bovenop een eerste reorganisatieronde waarbij KLM al eens 5.000 jobs liet verdwijnen.

Halvering omzet

De omzet van KLM vorig jaar 5 miljard euro, een halvering. “De meedogenloze Covid19-pandemie bracht het netwerk van KLM vrijwel tot stilstand in april en leidde tot ongekende verliezen en toename van de schulden”, meldt president-directeur Pieter Elbers van KLM. “Kende ons jubileumjaar nog een record van maar liefst 35 miljoen passagiers, in 2020 waren er nog maar 11 miljoen klanten die met KLM reisden.”

KLM leed een verlies van 3 miljoen euro per dag. Zonder tegemoetkoming in de loonkosten zou dat zelfs een verlies van 6 miljoen euro per dag zijn geweest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen