Matthias Diependaele (Photonews)

Matthias Diependaele (Photonews)

Uncategorized

Kwart meer huurwaarborgleningen voor financieel zwakke huurders

Wijnand Meeus

Vorig jaar heeft het Vlaams Woningfonds een kwart meer huurwaarborgleningen toegekend aan financieel zwakke huurders dan het jaar voordien. Dit blijkt uit de cijfers die de Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) openstelde.

Op 1 januari 2019 trad het nieuwe Vlaamse Huurdecreet in werking. Daarmee werd er een verhoging van twee naar drie maanden huurwaarborg ingevoerd. Daarnaast kon iedereen die het financieel lastig had ook beroep doen op een huurwaarborglening. Dit om te vermijden dat armere huurders uit de boot vallen.

De lening moet worden aangevraagd bij het Vlaamse Woningfonds en op twee jaar tijd worden terugbetaald. De lening geldt enkel voor mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen.  Zo mag hij geen onroerende goederen bezitten en moet hij voldoen aan de inkomensvoorwaarden voor de bescheiden huur.

Minister Diependaele is tevreden dat er steeds meer mensen bekend geraken met de regeling. “Dat er op een jaar tijd 26% meer huurwaarborgleningen verstrekt zijn, wil zeggen dat de regeling stilaan meer bekend raakt bij de juiste mensen. Daar ben ik blij om”, klinkt het. Volgens de minister heeft corona de vraag naar de huurwaarborglening getemperd omdat er minder activiteit was op de huurmarkt. We zijn dus waarschijnlijk nog niet op kruissnelheid, zegt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen