Uncategorized

Kwetsbare patiënten onnodig op stap

Karl Van Camp

Het anticoronabeleid van onze regering is gebaseerd op verschillende pijlers. Handen wassen, mondmasker en 1,5 meter afstand houden, u kent het ondertussen al wel.

Een ander basisprincipe is: vermijd onnodige verplaatsingen, blijf in uw bubbel en kom met zo weinig mogelijk mensen in contact. En, indien niet levensbedreigend, blijf weg uit de hospitalen om ons medisch personeel niet onnodig te belasten.

Als we met zijn allen die richtlijnen toepassen, dan komen we er wel. Alleen, we leven in het land Absurdistan… en dan is de logica soms ver weg.

Op 1 april 2021 verandert de wijze waarop stomamateriaal wordt vergoed. Een stoma wordt aangelegd als urine of ontlasting niet via de natuurlijke weg het lichaam kan verlaten; dit even terzijde. In het kort uitgelegd: in de vroegere regeling kregen stomapatiënten een maximumaantal stuks per product. Dat was niet altijd even logisch, want de ene patiënt had meer zakjes nodig per dag, de andere patiënt had minder zakjes nodig, wat dan weer tot onnodige verspilling leidde. In de nieuwe regeling krijgen de patiënten een budget toegewezen.

Over die nieuwe regeling wil ik het hier niet hebben. Wel over het feit dat de problematiek al jaren speelt. Zo vond ik een parlementaire vraag terug van senator Helga Stevens aan minister Onkelinx, daterend van het jaar 2013. Om maar te zeggen: het is niet van gisteren dat men ermee bezig is.

De nieuwe richtlijnen voor het Riziv kwamen er in augustus 2020, toen het nieuwe wetsvoorstel van toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block in het Staatsblad gepubliceerd werd.

Er zijn in België zo’n 25.000 patiënten die gebruiker zijn van stomamateriaal. Teneinde zich in orde te stellen met hun ziekteverzekering, moeten al deze patiënten zich bij hun behandelende arts aanmelden voor een nieuw attest. Dat kan tijdens de overgangsperiode tussen 1 januari en 30 maart 2021. Typisch voor deze patiënten is dat hun stoma het gevolg is van eerdere zware ingrepen zoals het wegnemen van maag of blaas. Kortom, het zijn patiënten met – wat men in de media noemt – onderliggende aandoeningen. Het zijn mensen die sowieso voorzichtig door het leven moeten gaan om bijvoorbeeld wondinfecties te vermijden.

Niettemin moeten die 25.000 patiënten zich nu verplaatsen naar hun arts, niet voor een medisch onderzoek maar enkel om administratief in orde te zijn. Zelfs patiënten die al 30 jaar rondlopen met een stoma, moeten zich nu ter controle aanbieden. Onnodige verplaatsing? Onnodige contacten in onze ziekenhuizen? Volle wachtzalen vermijden? Niet voor deze risicopatiënten!

Mijn petieterig boerenverstand kan er niet bij. Had men deze verplichte doktersbezoeken niet beter met enkele maanden uitgesteld?

Tja, wat wil je met een professor als minister van Volksgezondheid…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen