Minister Weyts wil iedereen na de paasvakantie weer voltijds op school

Foto: PhotoNews. Minister Weyts wil iedereen na de paasvakantie weer voltijds op school

Uncategorized

Leerkrachten kunnen sneller worden benoemd en ontslagen

Wijnand Meeus

Leerkrachten kunnen binnenkort al na 290 dagen zicht krijgen op een vaste benoeming. Daarnaast kunnen ze dan na 360 dagen effectief vast benoemd worden. Dit werd beslist in het nieuwe onderwijsakkoord tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners uit het onderwijsveld. Tegenover de versnelling van een vaste benoeming kunnen scholen binnenkort leerkrachten die slecht presteren sneller ontslaan.

Het huidige personeelsbeleid in het onderwijs stond volgens Ben Weyts niet op punt en zorgde voor te veel problemen. Voordien was het zo bijvoorbeeld bijna onmogelijk om een vast benoemde leerkracht te ontslaan. “De procedure was zo log en moeilijk dat slechte leerkrachten te lang in functie blijven, waardoor die kleine groep het imago van álle leerkrachten besmeurt”, stelt Weyts. “Ze wanen zich onaantastbaar.”

Hierdoor kregen nieuwe leerkrachten ook weinig kansen om vast benoemd te worden. Er was daarnaast ook geen goed systeem van beoordeling waardoor ze niet meer konden bijleren. Vanaf nu zal elke startende leerkracht aan het einde van het schooljaar een evaluatie. Indien deze na het eerste jaar negatief is, krijgen ze nog een tweede kans in het volgende schooljaar, met daarbij de nodige begeleiding. De evaluaties gebeuren op schoolniveau. Wie een negatieve beoordeling krijgt in één school, zal toch nog aan de slag kunnen in een andere school.

De meerderheid van de regels zullen van kracht gaan bij de start van het nieuwe schooljaar. De regels in verband met de vaste benoeming worden nog een jaar uitgesteld, tot september 2022. De dossiers liggen al vele jaren op tafel. Ook voormalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) probeerde de hervormingen er door te krijgen. Het is door de twee dossiers te combineren dat er nu een akkoord is bereikt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen