Uncategorized

Leve de transfers

Karl Van Camp

Het stond voorbije zaterdag in een klein stukje in De Tijd: ook in 2021 zal er meer dan 7 miljard Vlaams belastinggeld naar Wallonië vloeien. Bovendien ziet het ernaar uit dat dat bedrag enkel zal stijgen de komende jaren.

Coronacrisis hier, coronacrisis daar. Economie en gezondheid staan nu voorop en eisen alle aandacht. Communautaire berichtgeving is uit den boze, want in deze moeilijke periode moet je zeker niet over zulke ‘pietluttige’ zaken beginnen. Nu zijn we 1 ploeg met 11 miljoen spelers. Zogezegd. De realiteit is dat 7 miljoen van die spelers elk zo’n 1.000 euro ophoesten om dit plechtig over te dragen aan elk van de vier miljoen Waalse landgenoten, elk jaar opnieuw…

Het was voormalig minister-president Geert Bourgeois die in 2017 een studie over de transfers had besteld bij de KUL. Bourgeois beloofde toen ook dat er een jaarlijkse actualisering zou komen met nieuwe cijfers.

Ondertussen hebben we een nieuwe minister-president. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens wilde wel eens weten hoe het zat met die actualisering en stuurde daarover een vraag aan Jan Jambon.

Contactloos betalen in België (Griet)

Zo weten we nu dat het cijfermateriaal wel degelijk door de kanselarij van Jambon wordt opgevolgd. In zijn antwoord lezen we: “Zoals u weet zijn de transfermechanismen in dit land geen stroom van de Vlaamse regering naar de andere overheden in dit land. Dit zijn mechanismen die op het federale niveau geregeld en beslist worden. Ze zijn geen natuurfenomeen, maar een inherent onderdeel van de complexe en stroeve werkingsregels van deze federale staat.” We besparen u de details van de technische berekeningen, feit blijft dat de transfers van noord naar zuid een blijvend fenomeen zijn. En opvallend: vanuit de Vlaamse regering wordt daarover weinig gecommuniceerd. Veel te weinig, zou ik durven schrijven. Ware het niet beter geweest dat de Vlaamse regering zelf deze cijfers openbaar had gemaakt? Wat ook opviel: enkel De Tijd vond het de moeite om de persmededeling van Chris Janssens onder de aandacht te brengen. Naar ik vermoed moesten de andere ‘Vlaamse’ media dringend Marc Van Ranst interviewen over de zesde golf of zo…

Aansluitend verwijs ik graag naar een paginagroot interview in Het Nieuwsblad met staatssecretaris Thomas Dermine en minister Pierre-Yves Dermagne. De twee PS-politici profileren zich als regionalisten en worden door Magnette naar voren geschoven in de voorbereiding van de staatshervorming die er in 2024 zit aan te komen.

En wat antwoordt minister Dermagne op de vraag “wat er nog federaal moet blijven”?

Antwoord: “Mij lijkt het logisch om in de eerste plaats veiligheid daar te houden. Ook de sociale zekerheid moet federaal blijven.”

En daarmee is alles gezegd, want de grote vetpot van de transfers zit juist in de sociale zekerheid. Dat belooft in 2024…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen