Machtsstrijd tussen Australië en Facebook na omstreden wet

Foto Shutterstock: Machtsstrijd tussen Australië en Facebook na omstreden wet

Uncategorized

Machtsstrijd tussen Australië en Facebook na omstreden wet

Ruben Notteboom

De machtsstrijd tussen Australië en Facebook gaat onvermoeid verder. Australië heeft namelijk een wetsvoorstel ingediend waardoor Facebook en Google auteursrechten moeten betalen voor nieuwsartikels die op hun sites verschijnen. Facebook ging daar niet mee akkoord, omdat de kosten onvoorspelbaar zijn en blokkeerde daarom, uit protest, al het nieuws in Australië. Maar het land houdt voet bij stuk.

Australië wil het wetsvoorstel niet wijzigen omdat Facebook dat wenselijk vindt. “Australië bepaalt wat er in Australië gebeurt,” klinkt het. De overheid wil niet dat een groot technologiebedrijf de legislatieve macht onder druk zet om zo de wetgeving te beïnvloeden.

“Australië bepaalt wat er in Australië gebeurt”

Het wetsvoorstel zal maandag normaal voor de Senaat verschijnen, maar volgens verschillende wetmakers zouden er geen aanpassingen meer nodig zijn. “Het wetsvoorstel zal zijn zoals het nu is en is perfect gebalanceerd,” zei Simon Birmingham, de Australische minister van Financiën volgens Reuters. “Dankzij dit wetsvoorstel zullen in Australië gebaseerde nieuwsorganisaties betaald krijgen wat ze moeten betaald krijgen voor in Australië gegenereerd nieuws op een eerlijke en legitieme manier,” besluit hij.

Hoewel Google ook protesteert tegen het wetsvoorstel, reageert het bedrijf achter google, Alphabet, op een andere manier dan Facebook. Google is namelijk deals beginnen sluiten met verschillende grote nieuwsorganisaties in Australië. “Er is absoluut geen reden waarom Facebook niet kan bereiken wat Google al heeft gedaan,” merkt Birmingham op.

De macht en invloed van Big Tech

Het debat in Australië en de strijd tussen Facebook en de regering over dit wetsvoorstel is geëvolueerd tot meer dan een protest van een bedrijf. De afgelopen maanden hebben Big Tech zoals Facebook en Twitter hun invloed getoond in de maatschappij, bijvoorbeeld tijdens de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten en de periode erna. Het lijkt nu alsof Facebook een stap verder wil gaan en het legislatieve orgaan van een land wil beïnvloeden. De vraag rijst hoeveel macht een bedrijf toegeschreven mag krijgen en, vooral, hoe aanvaardbaar het is dat een bedrijf zo’n macht beoefent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen