Macron: "Geïmporteerde 'woke' ideeën uit VS zijn existentiële bedreiging voor Frankrijk"

Foto: Shutterstock. Macron: "Geïmporteerde 'woke' ideeën uit VS zijn existentiële bedreiging voor Frankrijk"

Uncategorized

Macron: “Geïmporteerde ‘woke’ ideeën uit VS zijn existentiële bedreiging voor Frankrijk”

Pieter Van Berkel

Verschillende Franse intellectuelen en politici, waaronder president Emmanuel Macron (LREM), waarschuwen dat Amerikaanse sociaalwetenschappelijke theorieën over ras, ‘gender’ en postkolonialisme een existentiële bedreiging vormen voor Frankrijk.

“Bepaalde sociaalwetenschappelijke theorieën die volledig uit de Verenigde Staten zijn geïmporteerd” zouden volgens Macron een existentiële bedreiging vormen voor de Franse identiteit, nationale eenheid en het intellectuele en culturele erfgoed van het land. Macron deed de uitspraken in oktober, maar de Franse president krijgt intussen bijval van een hele hoop Franse intellectuelen en prominenten.

Volgens de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer zijn de universiteiten medeplichtig in de terreuraanvallen van vorig jaar. Hij kreeg bijval van 100 prominente intellectuelen, die in een open brief zwaar uithaalden naar de Amerikaanse sociaalwetenschappelijke theorieën.

Volgens politicoloog Gilles Kepel heeft die Amerikaanse invloed ertoe geleid dat er “een soort verbod aan de universiteiten geldt om na te denken over het verschijnsel van de politieke islam, in naam van een linkse ideologie die deze als de religie van de minderbedeelden beschouwt”.

“Haat tegen het Westen”

Volgens historicus Pierre-André Taguieff wordt de Amerikaanse benadering van de rassenkwestie en postkolonialisme ingegeven door een “haat tegen het Westen, als een blanke beschaving”.

“De gemeenschappelijke agenda van deze vijanden van de Europese beschaving kan in drie woorden worden samengevat: dekoloniseren, ontmannen, ont-Europeaniseren”, zegt Taguieff. “De hetero blanke man – dat is de schuldige die moet worden veroordeeld en de vijand die moet worden geëlimineerd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen