Merkel en Johnson bereiden zich voor om lockdown af te bouwen

Foto. Shutterstock. Merkel en Johnson bereiden zich voor om lockdown af te bouwen

Uncategorized

Merkel en Johnson bereiden zich voor om lockdown af te bouwen

Kristof Luypaert

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezinspeeld op een plan met vier stappen om de lockdown af te bouwen. Ze deed dat tijdens een vergadering van haar CDU-partij. Ook de Britse premier Johnson presenteert maandagavond een globaal schema dat aangeeft wanneer de coronamaatregelen worden afgebouwd.

Merkel trad niet in detail over het plan om het land te heropenen. Een werkgroep buigt zich deze week over het onderwerp.

Duitsland dat al maanden in een lockdown zit blijft dat wellicht tot 7 maart. Wel zijn er al versoepelingen begonnen. Scholen en bouwmarkten gingen maandag op sommige plaatsen alweer open en volgende maand kunnen ook kappers in Duitsland weer aan de slag.

Ook in het UK gaat het de goede kant op en heropenen op 8 maart de scholen. Tegelijk heft men dan ook beperkingen voor de naschoolse sport in de open lucht op. Ook voor bewoners van verzorgingstehuizen in Engeland is er goed nieuws. Volgens Britse media mogen bezoekers straks ook de hand van bewoners vasthouden, mits er beschermende PPE-handschoenen worden gedragen. Knuffels en kussen zijn vooralsnog verboden.

Nadhim Zahawi, verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma, zei dat de scholen op 8 maart weer opengaan en meer mensen buiten mogen samenkomen. Dat mag mey zes personen of twee huishoudens. Drie weken later mogen de Britten wellicht opnieuw buiten sporten. De regering zal waarschijnlijk ook toestaan dat mensen weer uit hun district of regio mogen reizen, maar nog niet om ergens anders te overnachten.

17,5 miljoen Britten gevaccineerd

Pas vanaf april zouden alle ‘niet essentiële’ ondernemingen weer open kunnen. In mei volgen dan de pubs en restaurants. Dat zou wel onder strikte  voorwaarden met betrekking tot het aantal klanten moeten gebeuren.

Bij elke stap naar de volgende fase van de versoepeling zullen de autoriteiten kijken of de besmettingen leiden tot veel meer ziekenhuisopnames. De regering rekent er op dat dankzij de vlotte vaccinatiecampagne, zelfs met een stijgend aantal besmettingen dit niet automatisch leidt tot veel meer ziekenhuisopnames.

Inmiddels zijn al meer dan 17,5 miljoen mensen ingeënt in bijna twee maanden tijd. Tal van Conservatieve parlementsleden in het Lagerhuis verhogen de druk intussen op premier Boris Johnson. Het bruto binnenlands product is bij benadering gedaald met zo’n 12 procent. En ook de sociale en psychische gevolgen van de coronamaatregelen zijn volgens een aantal parlementsleden veel erger dan de kwaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen