Foto: PhotoNews/Pallieterke. Ondervoorzittersverkiezingen N-VA: "In onze afdeling is er een meerderheid voor samenwerking met Vlaams Belang"

Binnenland politiek

N-VA ondervoorzittersverkiezingen: “In onze afdeling is er een meerderheid voor samenwerking met Vlaams Belang”

Kristof Luypaert

Weekblad ’t Pallieterke onthult vandaag de resultaten van een rondvraag ‘achter de schermen’ van de N-VA. De partijraad van N-VA kiest zaterdag twee nieuwe ondervoorzitters. Daarmee beslist de partij over haar toekomst in aanloop naar de volgende verkiezingen.

Het Vlaams-nationaal weekblad slaagde er in om, in afwachting van de uitslag op 6 februari, off-the-record en in alle discretie te spreken met diverse N-VA mandatarissen, parlementsleden, kabinets-en partijmedewerkers uit alle geledingen van de partij. 

Zelden was er zoveel aandacht voor de relatief onderbelichte functie. Maar liefst zes kandidaten dingen mee naar het ondervoorzitterschap: Valerie Van Peel, Theo Francken, Lorin Parys, Assita Kanko, Anneleen Van Bossuyt en Kathleen Depoorter.

Maar vandaag, meer dan ooit tevoren zal de keuze van de twee ondervoorzitters mee bepalend zijn voor de politieke toekomst van de partij. Het groot aantal kandidaten bewijst dat de meningen verdeeld zijn. 

’t Pallieterke trok de voorbije weken op onderzoek en legden zijn oor te luister in de wandelgangen van de N-VA. “Het worden cruciale interne verkiezingen”, verzekert een kabinetsmedewerker ons. “De positie van ondervoorzitter is belangrijk in de aanloop naar de volgende verkiezingen, waarvan ik vrees dat we die gaan verliezen.” De toon is gezet.

De afstand die N-VA voorzitter Bart De Wever in enkele interviews nam van Vlaams Belang valt bij velen op een koude steen. Een lokaal bestuurslid spreekt vrijuit: “In onze afdeling is er een ruime meerderheid voor samenwerking met het Vlaams Belang. Als je de peilingen mag geloven, stevenen we mogelijk af op een meerderheid van de V-partijen in Vlaanderen. We mogen nu de kansen op het realiseren van confederalisme toch niet torpederen?”

Klik HIER om het volledige artikel te lezen.
Klik HIER om een abonnement te nemen op ’t Pallieterke.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen