N-VA: "We moeten af van de kernuitstap"

Foto: Shutterstock. N-VA: "We moeten af van de kernuitstap"

Binnenland politiek

N-VA: “We moeten af van de kernuitstap”

Pieter Van Berkel

De N-VA voert een hernieuwd pleidooi om af te zien van de kernuitstap. Kamerlid Bert Wollants en voorzitter Bart De Wever doen dat via een opiniestuk in De Morgen.

“Als het van de regering-De Croo afhangt, kunnen we over een viertal jaar niet meer rekenen op deze betrouwbare energiebron”, schrijven Wollants en De Wever. “Want terwijl de premier zijn regering uitroept tot ‘groenste regering ooit’ en de klimaatambities nationaal en internationaal niet hoog genoeg kunnen liggen, blijft de meest impactvolle paarsgroene beleidsdaad op het vlak van klimaat dat tegen 2025 emissievrije en betaalbare kernenergie vervangen wordt door elektriciteit afkomstig uit massaal gesubsidieerde gascentrales, met miljoenen tonnen extra CO2-uitstoot tot gevolg.”

Wisselmeerderheid om kernuitstap ongedaan te maken

De N-VA verwijst naar voorbeelden uit het buitenland: Duitsland als voorbeeld hoe het niet moet en Frankrijk als voorbeeld van hoe het wel moet. Zo wijzen Wollants en De Wever op het prijskaartje van de sluiting van de Duitse Energiewende, terwijl de emissiereductiedoelstellingen de komende jaren onhaalbaar lijken. “Voor een keer zou deze regering beter wél naar Frankrijk kijken als voorbeeld”, klinkt het.

Wollants en De Wever waarschuwen voor een “dreigende factuur van 3,5 miljard euro” en een “nefaste impact op ons klimaat”. “Dan is het nog maar de vraag hoe realistisch het is om in ons dichtbevolkt en ruimtelijk verrommeld land meerdere nieuwe gascentrales te bouwen”, voegen zij daar aan toe.

De Vlaams-nationalistische partij biedt opnieuw een wisselmeerderheid aan om de geplande kernuitstap ongedaan te maken, “gezien het belang voor onze economie, de koopkracht van onze gezinnen en de impact op het klimaat”. “Laten we ook in dit dossier naar de wetenschap luisteren”, besluiten Wollants en De Wever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen