N-VA wil voor elke beperking van vrijheid goedkeuring van parlement

Foto: Photonews. N-VA wil voor elke beperking van vrijheid goedkeuring van parlement

Uncategorized

N-VA wil voor elke beperking van vrijheid goedkeuring van parlement

Pieter Van Berkel

De N-VA trekt het debat over de pandemiewet op gang en komt met een eigen voorstel. Dat schrijft De Standaard. Uitgangspunt daarbij is dat er aan al de vrijheidsbeperkende maatregelen een parlementair debat vooraf moet gaan.

In afwachting van een pandemiewet die het wettelijke kader voor de coronamaatregelen moet bieden, al maanden geleden beloofd door de regering-De Croo, komt de N-VA met een eigen voorstel. Het uitgangspunt is dat een het parlement tijdens een ‘bijzondere noodsituatie’ iedere maatregel die een impact heeft op de rechten van de burger, moet goedkeuren. Op dit moment heeft het federale moment geen inspraak in de coronamaatregelen, die per ministerieel besluit worden uitgevaardigd.

Peter De Roover (N-VA): “Parlement wordt buitenspel gezet”

Zo’n ‘crisissituatie’ wordt volgens het voorstel door de Kamer van Volksvertegenwoordigers afgekondigd. Het kan daarbij gaan om een gezondheidscrisis, maar ook om andere crisissen van een andere aard: bijvoorbeeld een veiligheids- of milieucrisis. Het parlement moet die noodtoestand elke drie maanden bevestigen.

Volmachten, zoals gehanteerd door de vorige regering, blijven een optie. Daarnaast is er een uitzondering bij “een uiterst dringende omstandigheid waarin onmiddellijk moet worden gehandeld”.

“Net bij de meest verregaande vrijheidsbeperkingen wordt het parlement nu buitenspel gezet”, zegt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA). “Wij willen dat omdraaien. De vraag is: neemt het parlement het heft in handen, of blijft het aan de kant staan?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen