Noord-Ierse unionisten nemen gerechtelijke stappen tegen protocol in brexitakkoord

Foto: Shutterstock. Noord-Ierse unionisten nemen gerechtelijke stappen tegen protocol in brexitakkoord

Uncategorized

Noord-Ierse unionisten nemen gerechtelijke stappen tegen brexitprotocol

Wijnand Meeus

De Noord-Ierse unionistische partij DUP heeft aangekondigd gerechtelijke stappen te ondernemen tegen een bepaald protocol in het Brexitakkoord. Het protocol zou het handelsverkeer belemmeren en de eenheid met de rest van het Verenigd Koninkrijk bedreigen volgens DUP-leider Arlene Foster.

De tekst zou vervolgens niet verenigbaar zijn met onder meer de Act of Union 1800, die voorziet in handelsverkeer zonder belemmeringen, en het Goedevrijdagakkoord uit 1998, dat deel uitmaakt van het vredesproces in Noord-Ierland. Bij de officiele uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese markt sinds 1 januari werd een protocol afgesproken dat er voor zorgt dat Noord-Ierland hier wel nog deel van uitmaakt. Op deze manietr wordt er voorkomen dat er opnieuw een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland wordt gecreeerd.

Maar de Noord-Ierse unionisten, die elke verwijdering van Groot-Brittannië van de hand wijzen, zijn niet te spreken over die deal. De afspraken zouden er voor zorgen dat er in de Noord-Ierse haven controles worden ingevoerd op goederen die uit de rest van het Verenigd Koninkrijk komen. “Noch het Noord-Ierse parlement, noch de Noord-Ierse regering, noch de bevolking van Noord-Ierland hebben ermee ingestemd dat het protocol wordt ingevoerd of dat de goederenstroom van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland door controles wordt belemmerd”, schrijft Foster. “De standpunten van de Unionisten zullen niet terzijde worden geschoven en onze bezorgdheden zullen niet worden genegeerd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen