Omstreden sanitaire noodwet wordt afgezwakt

Foto: Photonews. Omstreden sanitaire noodwet wordt afgezwakt

Uncategorized

Omstreden sanitaire noodwet wordt afgezwakt

Pieter Van Berkel

De omstreden sanitaire noodwet, die in een eerste versie erg ingrijpende maatregelen bevatte, werd afgezwakt. Dat meldt De Standaard.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) werkt aan een uitgebreide sanitaire noodwet, die het huidige regeringsbeleid wettelijk moet verankeren en toekomstige regeringen moet wapenen tegen toekomstige pandemieën.

Ingrijpende maatregelen

Naast tal van regelingen voor het aanleggen van strategische stocks en noodvoorraden en andere zaken die betrekking hebben op de pandemie, bevatte het oorspronkelijke wetsvoorstel ook verregaande maatregelen die de overheid bij kan nemen bij een ‘crisis’, gedefinieerd als “een gebeurtenis die een groot aantal mensen daadwerkelijk of potentieel treft, die de gezondheid aantast of kan aantasten, en mogelijk de significante factor van sterfte of overmatige sterfte verhoogt”.

Bij zogenaamd ‘marktfalen’ zou de overheid volgens het eerste wetsontwerp onder meer kunnen verbieden dat bepaalde geneesmiddelen of grondstoffen het grondgebied verlaten, het gebruik van geneesmiddelen en de verdeling of verkoop ervan beperken, verbieden en op verschillende manieren reguleren of controleren. Ook kan de staat bedrijven en werknemers opvorderen en zelf overgaan tot de productie van geneesmiddelen door dwanglicenties op te leggen. Volgens het voorstel zou het parlement in het geval van een crisis louter driemaandelijks geconsulteerd worden, met een activiteitenverslag.

De Standaard schrijft nu dat het wetsontwerp intussen “grondig werd bijgestuurd”. Men zou nu voornamelijk inzetten op de aanleg van strategische stocks en de financiering van ziekenhuizen in crisistijd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen