Open oorlog tussen Facebook en Australië voorbij: opnieuw nieuwssites beschikbaar en contendeals ondertekend

foto: shutterstock. Open oorlog tussen Facebook en Australië voorbij: opnieuw nieuwssites beschikbaar en contendeals ondertekend

Uncategorized

Open oorlog tussen Facebook en Australië voorbij: opnieuw nieuwssites beschikbaar en contendeals ondertekend

Kristof Luypaert

Facebook beëindigde vrijdag een black-out gedurende een week van Australisch nieuws. Het Big Tech bedrijf kondigde volgens Reuters voorlopige commerciële overeenkomsten aan met drie kleine lokale Australische uitgevers. Daarmee nemen de opgelopen spanningen tussen het Amerikaanse bedrijf en de Australische regering opnieuw af.

De toenadering gebeurt een dag nadat het Australische parlement een wet goedkeurde die het Facebook en Google verplicht om lokale mediabedrijven te vergoeden voor het gebruik van inhoud op hun platforms.

De nieuwe wet maakt van Australië het eerste land waar een overheid de prijs kan bepalen die Facebook en Google aan binnenlandse media betalen om hun inhoud te tonen als privéonderhandelingen mislukken. Ook Canada en heel wat andere landen hebben al belangstelling getoond om de hervormingen van Australië over te nemen.

Ook Big Tech moet verantwoording afleggen aan soevereine regeringen

“Wereldwijde technologiegiganten veranderen de wereld, maar we kunnen ze niet de wereld laten besturen”, zei de Australische premier Scott Morrison vrijdag. Hij voegde er nog aan toe dat ook Big Tech verantwoording moet afleggen aan soevereine regeringen.

Facebook, wiens 8-daagse verbod op Australische media wereldwijde aandacht trok, zei dat het samenwerkingsovereenkomsten had gesloten met Schwartz Media, Solstice Media en Private Media. Het trio bezit een mix van publicaties, waaronder weekbladen, online magazines en vakbladen.

De financiële details van de overeenkomsten zijn niet bekendgemaakt. “Het is nog nooit zo belangrijk geweest als nu om meerdere stemmen in de Australische pers te hebben”, aldus Rebecca Costello, Chief Executive van Schwartz Media.

Facebook sloot dinsdag een soortgelijke overeenkomst af met Seven West Media, dat eigenaar is van een gratis televisienetwerk. Het is tegelijk de belangrijkste metro-politische krant in de stad Perth. Ook de Australian Broadcasting Corp is momenteel in gesprek met Facebook.

Maandenlange dreigementen

Facebook en Google hebben maandenlang gedreigd kerndiensten uit Australië te halen als de nieuwe mediawetten in werking zouden treden.

Terwijl Google deals sloot met verschillende uitgevers, waaronder News Corp, vond de wetgeving zijn weg door het parlement. Facebook nam toen de drastische stap om alle nieuwsinhoud in Australië te blokkeren. Dat standpunt leidde tot een aantal wijzigingen aan de wet. Onder meer door de regering de macht te geven om Facebook of Google vrij te stellen van verplichte arbitrage. Daarop herstelde Facebook vrijdag de toegang tot de Australische nieuwssites.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen