Oudste grootschalige bierbrouwerij ontdekt in Egypte

Foto: Shutterstock. Oudste grootschalige bierbrouwerij ontdekt in Egypte

Uncategorized

Oudste grootschalige bierbrouwerij ontdekt in Egypte

Wijnand Meeus

In Egypte hebben archeologen een 5.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt. De vondst werd gedaan in de stad Abydos, ongeveer 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Het complex is hoogstwaarschijnlijk de oudste grootschalige brouwerij ter wereld.

De opgravingen vonden acht vaten van wel 20 meter lang en 2,5 meter breed terug. “Rond deze vaten waren tientallen bassins van aardewerk aangelegd”, zegt Mostafa Waziry, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden. “Die werden gebruikt om de vaten met een mengsel van granen en water op te warmen.” Er zou maar liefst 22.400 liter bier per keer kunnen worden geproduceerd.

De brouwerij wordt gesitueerd in de tijd van koning Narmer. Deze koning regeerde rond 3100 voor Christus en wordt ook wel de eerste farao van Egypte genoemd. Vermoedelijk werd het bier gebruikt bij koninklijke begrafenisrituelen. Uit eerdere opgravingen in het gebied bleek dat bier ook werd gebruikt tijdens offerrituelen in het oude Egypte.

Al ver voor 3100 werd er in het oude Egypte bier gebrouwen. De eerste bewijzen van productie en consumptie stammen van 13.000 voor Christus. Deze nieuwe opgraving zou echter wel de oudste grootschalige brouwerij zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen