Oxford University wil vaccins tegen Covid-19 op kinderen testen

Foto Shutterstock: Oxford University wil vaccins tegen Covid-19 op kinderen testen

Uncategorized

Oxford University wil vaccins tegen Covid-19 op kinderen testen

Ruben Notteboom

Oxford University, de wereldberoemde Britse universiteit, wil onderzoeken of het AstraZenica-vaccin veilig is voor kinderen. Daarom krijgen binnenkort ongeveer 300 kinderen een prik voor een klinische studie. Momenteel mogen enkel meerderjarigen een inenting krijgen, maar omdat er steeds meer en meer besmettingen bij kinderen worden vastgesteld, wil men kijken of vaccinatie een oplossing kan bieden.

300 vrijwilligers, allemaal tussen de 6 en 17 jaar, krijgen binnenkort een prik voor een klinische studie van Oxford University. De eerste kinderen krijgen deze maand al het vaccin toegediend. Slechts 240 kinderen krijgen het echte vaccin, de laatste 60 zullen een placebo toegediend krijgen als controlegroep. Volgens Jonathan Van-Tam, de plaatsvervangende Britse medische hoofdadviseur, zijn er meerdere studies aan de gang om vaccins voor kinderen op de markt te brengen. Er zijn al enkele gevallen bekend van kinderen die gestorven zijn aan Covid-19. De mortaliteit ligt wel aanzienlijk lager bij minderjarigen. Vaak hadden de overleden kinderen andere medische problemen.

Vaccins ook op Belgische markt

Het vaccin van Oxford-AstraZenica is ook al geleverd aan ons land. Men heeft twee dosissen nodig om echt beschermd te zijn. België heeft ongeveer 7,5 miljoen dosissen aangekocht voor de 18- tot 55-jarigen. 80.000 dosissen zijn al geleverd. De oudere bevolkingsgroepen krijgen het vaccin van Pfizer of Moderna, omdat die veiliger zouden zijn voor ouderen. Minderjarigen staan momenteel nog niet gepland om gevaccineerd te worden, hoewel het onderzoek van de Britse regering hier misschien wel verandering in kan brengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen