Pentagon-baas hamert op hogere defensie-uitgaven bij NAVO-bondgenoten

Foto: Shutterstock. Pentagon-baas hamert op hogere defensie-uitgaven bij NAVO-bondgenoten

Uncategorized

Pentagon-baas hamert op hogere defensie-uitgaven bij NAVO-bondgenoten

Wijnand Meeus

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft de NAVO-bondgenoten aangemaand tot hogere defensie-uitgaven. De NAVO-landen kwamen in 2014 overeen om tegen 2024 de defensie-uitgaven op te trekken tot minstens 2 procent van het bbp. Deze uitgaven vormen al decennialang een discussiepunt in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

We bevinden ons nu in het zevende jaar op rij van een constante stijging van de defensie-uitgaven en natuurlijk willen we dat de trend zich voortzet”, klinkt het bij de minister op een persconferentie in het Pentagon. “We willen dat elk lid van het bondgenootschap zijn aandeel bijdraagt.” Hij zegt zich erover te verheugen dat enkele NAVO-landen het engagement om 2 procent van het bbp uit te geven, dit jaar zullen halen.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, had eerder deze week de bondgenoten ook gewaarschuwd niet de verkeerde boodschap naar Biden te sturen. Stoltenberg herinnerde eraan dat de 2 procent-norm in 2014 is beslist toen Joe Biden vicepresident was onder toenmalig president Barack Obama. De beslissing viel toen binnen een kader van een agressiever Rusland, de annexatie van de Krim en brutalere vormen van terreur met Islamitische Staat in Irak en Syrië. “Deze bedreigingen zijn niet verdwenen en er komen steeds gevaarlijkere cyberaanvallen bij”, aldus de NAVO-baas.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen