Uncategorized

Politiek schaken op meerdere borden tegelijk

Pieter Vandermoere

Het is verbijsterend om te zien hoe haat tegenover politieke tegenstrevers sommige parlementairen over alle grenzen van het fatsoen heen duwt. Ook de auteur van dit boek ondervond hoe visceraal politiek bedreven wordt aan de overkant van het politieke spectrum. Toen voormalig Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks) met hem op de foto poseerde, kreeg hij de banbliksems over zich heen. Het bracht Sid Lukkassen op het idee om via de publicatie van woord en wederwoord met verscheidene politici en politieke denkers een dialoog op te starten. Niet om te streven naar eenzelfde opinie, maar wel om elkaars standpunten te begrijpen.

Niet elke pennenvriend van de Nederlandse filosoof Sid Lukkassen is bekend in Vlaanderen. Vandaar het nut van een ‘wie is wie’-overzicht op het eind van het boek om hun politieke achtergrond wat te duiden. Daaruit blijkt ook hoe divers het panel is dat dit initiatief steunt. Het is verrijkend om het ‘verlichtingsoptimisme’ van UGent-prof Maarten Boudry te zien botsen met het bijna spengleriaanse denken van Lukkassen. Met oud-politiek directeur Jan Cornillie (sp.a) deelt de schrijver dan weer zijn aandacht voor sociale bescherming en loyaliteit, en zelfs de overtuiging dat migratie geen winst oplevert. De Nederlandse denker grijpt vaak terug naar het cultuurmarxisme als verklaring voor de brug die kapitalistisch rechts en nieuw links slaan om hun politieke agenda uit te voeren. Grote technologiebedrijven als Twitter en Facebook zijn niet te beroerd om de linkse Joe Biden te steunen via donaties en censuur tegenover Trump te hanteren, zelfs als deze plant de bedrijfsbelastingen te verhogen. In de Lage Landen zien we dan weer hoe Bol.com actief elke verwijzing naar Zwarte Piet bant, zonder enige vorm van debat of motivatie.

Ook met Othman El Hammouchi kruist Lukkassen de verbale degens. De jonge moslim verliest snel de interesse van de lezer wanneer hij voortdurend te onpas de term fascisme hanteert en de liberale mensenrechten lijkt te misbruiken als koevoet om de islam in Europa binnen te hijsen. Anderzijds wijst hij terecht op het spagaat van de rechterzijde dat enerzijds verwijst naar de christelijke traditie van Europa, maar anderzijds wel libertijnse samenlevingsvormen steunt.

Nieuwe Zuil

Het rechtse populisme heeft tijdens de voorbije decennia het sociale stokje overgenomen van links. Dit laatste heeft biefstukken voor kaviaar ingeruild. De auteur verwijst naar de jaren ’60 waarin het aftakelen van solidariteit deels werd gecompenseerd door meer sociale mobiliteit. Nu deze laatste ook is verdampt, blijft een verweesde middenklasse over. Wanneer rechts-populistische partijen de kwantumsprong naar de macht maken, moeten ze de belangen van de groeiende onderklasse oprecht ter harte nemen. Anders dreigen ze niet enkel zich van hun achterban te vervreemden, maar ook hun geloofwaardigheid te verliezen. Sid Lukkassen is zelf ook kritisch voor het westerse verval.  Zo typeert hij Jan Modaal als een vat van ratio en emotie. Maar de derde eigenschap die Plato als noodzakelijk achtte, zijnde de moed en zelfs bereidheid te sterven (‘thymos’) voor zijn ideaal, is verdwenen.

Hoewel het boek vertrekt met de nobele intentie om links en rechts in dialoog te laten gaan, ijvert de schrijver in zijn uitleiding voor een Nieuwe Zuil. Deze strategie verdedigt hij meer in detail in eerder werk (“Kerkgangers en Zuilenbouwers”). In het kort betreft het een zakelijk netwerk dat vrijdenkers, conservatieven en nationalisten gemeenschapszin biedt en hen beschermt tegen broodroof. Het lijkt op een verre dagdroom, maar de gebeurtenissen van de laatste weken zouden het in een stroomversnelling kunnen brengen. Facebook en Twitter verliezen marktaandeel ten voordele van kleine spelers die het recht op vrije mening wel respecteren.  En ook op de beurs durven kleine beleggers het grootkapitaal uit te dagen.

Sid Lukkassen e.a. “Links & rechts in dialoog”, De Nieuwe Zuil, 2020, 362 bladzijden, 20 euro, ISBN: 978 949 2639 53 0

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen