Uncategorized

Quarantaine negeren of documenten vervalsen nu strafbaar tot 10 jaar cel in VK

Ruben Notteboom

Het Verenigd Koninkrijk wil vermijden dat het land getroffen wordt door nieuwe coronavarianten. Daarom voert de Britse regering nu een systeem in van ‘quarantainehotels’. Britten die terugkomen uit het buitenland moeten 10 dagen in die hotels verblijven. Daarnaast moet het nodige papierwerk ingevuld worden. Indien men weigert naar die hotels te gaan of die documenten vervalst, kan men vervolgd worden. De straffen zijn hard. Men kan namelijk tot 10 jaar cel veroordeeld worden.

Het Verenigd Koninkrijk wil vermijden dat er nog meer varianten de ronde doen, waardoor het moeilijker wordt de pandemie onder controle te houden. Daarom gooit Londen nu zware juridische middelen in de strijd. Wie de quarantaine negeert of documenten vervalst, kan tot 10 jaar cel krijgen en moet soms tot duizenden euro’s aan boetes betalen.

Quarantainehotels

Men mag ook niet meer in eigen huis in quarantaine gaan. Er zijn namelijk speciale quarantainehotels voorzien. 16 hotels, in totaal 5.000 kamers, en nog eens 58.000 kamers in reserve, moeten ervoor zorgen dat iedereen die terugkomt uit een risicogebied in quarantaine gaat. De socialistische partij Labour beweert echter dat deze maatregel te laat komt en het systeem niet waterdicht is.

In totaal staan er 33 landen op de rode lijst. Wie uit één van die landen terugkomt, wordt onmiddellijk opgewacht op de luchthaven en naar een quarantainehotel gebracht. Daar moet men inchecken en op eigen kosten tien dagen verblijven, wat kan oplopen tot 2.000 euro voor verblijf en maaltijden. Er worden twee coronatests afgenomen op dag 2 en dag 10.

Gigantische boetes en tien jaar cel

Mensen die reizen plannen naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Brazilië, Portugal en andere landen op de rode lijst, moeten op voorhand zo’n quarantainehotel boeken en een Passenger Locator Form invullen. Wie dit niet doet, wordt dus vervolgd. De vraag rijst echter hoe rechtvaardig deze maatregel is. Volgens critici kunnen mensen ook op andere, goedkopere manieren in quarantaine geplaatst worden. Het kostplaatje voor zo’n hotel loopt namelijk enorm op.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen