Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Engie en de federale regering bekrachtigden de deal over de verlenging van 2 kerncentrales. Photonews

Uncategorized

Sammy Mahdi (CD&V) wil 115 extra terugkeerbegeleiders aanwerven

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil 115 terugkeerbegeleiders aanwerven bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil. Dat meldt zijn kabinet zaterdag in een persbericht, waarover Het Laatste Nieuws bericht. Op die manier wil hij uitgeprocedeerde asielzoekers beter begeleiden bij hun terugkeer.

“Om het terugkeerbeleid te versterken mogen we ons niet beperken tot het afleveren van een A4’tje met vraag om het grondgebied te verlaten. We moeten mensen begeleiden naar het land van herkomst. De grote investering in terugkeerbegeleiders moet ons aanklampend beleid mogelijk maken”, zo staat te lezen in het persbericht.

Fedasil faciliteert de opvang en de terugkeer van asielzoekers. Op termijn zouden daar 45 personeelsleden aan de slag moeten zijn. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal.

Het verschaffen van correcte informatie is volgens Sammy Mahdi “cruciaal”. “Bij de start van de asielprocedure moeten mensen de correcte informatie krijgen over hun opties. Ofwel mag je hier blijven, ofwel niet. Uiteraard blijft het mogelijk om verschillende stappen te zetten in procedures. Wanneer uiteindelijk de beslissing valt dat een verblijf in België niet mogelijk is moeten de mensen correcte informatie krijgen. Een leven uitbouwen zonder geldige verblijfsdocumenten betekent leven in onzekerheid.”

De DVZ werft 70 personeelsleden aan om mensen zonder papieren beter te begeleiden bij hun terugkeer. Op termijn wil Mahdi 6.000 extra zaken van uitgeprocedeerde asielzoekers behandelen. “Deze mensen zullen eerst begeleid worden om vrijwillig terug te keren. Maar als ze daar niet wensen aan deel te nemen zal een gedwongen verwijdering volgen.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen