Sp.a wil 'ondemocratische groeperingen' verbieden

Foto: Photo News. Sp.a wil 'ondemocratische groeperingen' verbieden

Uncategorized

Sp.a wil ‘ondemocratische groeperingen’ verbieden

Pieter Van Berkel

Sp.a en PS willen groeperingen die aanzetten tot haat, geweld en discriminatie kunnen verbieden. Daarbij wordt onder meer Schild & Vrienden geviseerd. Dat schrijft De Morgen.

De sp.a wil de wet op privémilities uit 1934 uitbreiden naar ‘ondemocratische groeperingen’, zodat ook organisaties die aanzetten tot haat, geweld en discriminatie daaronder vallen. Volgens sp.a-Kamerlid Melissa Depraetere moet de wet “mee met de tijd”.

“Nodig gezien de actualiteit”

“Gezien de actualiteit denken we dat dit nodig is”, zegt Depraetere. “Elke vereniging die oproept om de wapens op te nemen is gevaarlijk. Parallelle circuits om de zogezegde veiligheid te beschermen zijn gevaarlijk. Zo’n organisaties hebben geen plaats in onze democratie en rechtsstaat. Met dit voorstel gaan we de strijd aan tegen terrorisme, in welke vorm dan ook.”

Het voorstel is gebaseerd op een eerdere poging van Peter Vanvelthoven (sp.a), die in 2012 de wet op privémilities al eens probeerde uit te breiden. Specialisten en de Raad van State reageerden destijds kritisch op het voorstel en vonden het te ver gaan. Volgens Depraetere komt het nieuwe wetsvoorstel tegemoet aan die kritiek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen