Telegram: waar je drugs kunt kopen en huurmoordenaars kunt inschakelen

Telegram: waar je drugs kunt kopen en huurmoordenaars kunt inschakelen

Binnenland politiek

Telegram: waar je drugs kunt kopen en huurmoordenaars kunt inschakelen

Ruben Notteboom

Michael Freilich (N-VA) kaartte in de Kamer aan dat er op Telegram louche zaken plaatsvinden. Vroeger was hij zelf onderzoeksjournalist en af en toe kruipt hij opnieuw in die rol om sociale problemen te ontdekken. Deze keer nam hij de snel opkomende applicatie Telegram onder de loep. Hij ontdekte groepen waar men drugs verkocht, gestolen elektronica aanbood en zelfs groepen waar men chantagemateriaal op de kop kon tikken of huurmoordenaars kon inhuren.

“Men spreekt soms over no-go zones, waar de politie niet komt,” begint Freilich zijn betoog in de kamer. “Maar dit (Telegram) lijkt me een soort digitale no-go zone, omdat men daar echt open en bloot dat soort van dingen te koop aanbiedt, wetende dat niemand hen iets kan doen.”

Rijbewijzen, drugs, nepgeld en nog veel meer beschikbaar op Telegram

Hij ging op zoek naar allerlei groepen waar illegale praktijken plaatsvonden. “Wat ik daar aantrof, tart werkelijk alle verbeelding,” vindt hij. “Het zijn marktplaatsen die zowat alles wat illegaal is te koop aanbieden. Bijvoorbeeld drugs, als ware het groenten en fruit, in alle kleuren en geuren met video’s. Je kunt daar ook wapens vinden, nepgeld blijkt heel populair te zijn. Gestolen iPhones, een iPhone 12 voor 199 euro bijvoorbeeld. Officiële rijbewijzen, zowel Nederlandse als Duitse, binnen vier dagen geregeld voor een goede prijs. Of bijvoorbeeld geregistreerde simkaarten, gehackte bankrekeningen, en nog veel meer.”

Maar daar blijft het niet bij. “Ik heb twee screenshots genomen,” gaat Freilich verder. “Die wil ik toch graag voorlezen.” Op één screenshot is een advertentie te zien waarin iemand zich aanbiedt om “vuile werkjes” op te knappen. “Zoek je iemand die wraakacties moet uitvoeren? Iemand zijn auto laten afbranden of ergere opties? Bericht me. Alleen omgeving Antwerpen, grote bedragen heel BE.” Een andere screenshots toont toegangsbadges voor PostNL die te koop zijn. Freilich beweert echter dat het nog erger wordt. In een ander bericht las hij dat iemand chantagemateriaal aanbood waarmee een slachtoffer afgeperst kan worden.

Slechts 20 personen die dit opvolgen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde meteen: “Telegram is geen onbekende bij onze politiediensten. Binnen de Federale Politie beschikt de directie voor de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit, DJSOC, over de cel internetrecherche. Op dit moment bestaat die cel uit 20 personen die illegale inhoud opsporen die dus ook aanwezig is op Telegram.” Freilich was echter niet blij met dit antwoord. “Ik hoor dat er 20 mensen zijn die dat opvolgen. Dat lijkt veel, maar per provincie zijn dat er twee. Dus wat ik niet gehoord heb en wat ik toch wel verwacht van u is een engagement, hier om te zeggen: ja, meneer Freilich. Ik erken dat er een probleem is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen