Uncategorized

The Simpsons blijven flink ‘woke’

Redactie Cultuur

Aan netjes afgeborstelde, nieuwe animaties zal je het uiteraard minder snel merken. Als een televisiereeks al even langer meedraait dan is de hele ‘woke’ impact des te duidelijker. Zo vergaat het ook de Simpsons dezer dagen. Gelijkaardig nieuws kon u al eerder in ’t Pallieterke lezen, maar eens de ‘woke’ trein op de rails staat, lijkt die vervolgens nog moeilijk te stoppen. Deze week boekte radicaal-links in Amerika een succesje met Dr. Julias Hibbert.

De gele inwoners van het Amerikaanse Springfield geven inmiddels vorm aan de langstlopende televisiereeks in de US. De serie van producent Fox kreeg van bij de start een behoorlijk rebels imago. Populairst van alle gekke figuurtjes bleek al snel Homer Simpson. Weliswaar een liefhebbende echtgenoot, maar de rondbuikige olijkerd was daarnaast vooral de perfecte karikatuur van de blanke ‘working class’ man: lui, vraatzuchtig, dom, impulsief… en nog wel wat fraais.

De hele reeks loopt trouwens over van de karikaturen: de corrupte flik, de zondige dominee, de geldhongerige industrieel, de naïeve christen, de hardvochtige jood, de ruwe Schot, de crimineel met Italiaanse roots, de heimelijke homoseksueel…

Apu Nahasapeemapetilon kan op zoek naar een andere baan

Maar de jaren ’80 zijn niet meer en dus sloeg ook in Springfield het ‘woke’ virus toe. Zo kreeg de Indische figuur Apu al enkele seizoenen een minder belangrijke rol in de serie. Toen hij er in 2020 helemaal uit verdween, bleek dat meteen ook een doelbewuste strategie. De makers konden niet weerstaan aan de kritiek die hen als “racistisch” ging duiden. De Kwik-E-Mart uitbater kwam op de zwarte lijst terecht van het ‘wokedom’. Zijn clichématige uitvergroting van de hardwerkende en vriendelijke Indiër – met dito tongval – verdween tenslotte helemaal uit de reeks.

Dr. Julias Hibbert

Deze week is Dr. Julias Hibbert aan de beurt, de zwarte huisarts van de familie Simpson. Niet zozeer het karakter zelf moet er aan geloven, wel de blanke acteur Harry Shearer. In de hele nasleep van de BLM rassenrellen van het voorjaar van 2020, bleek het voor de serie onhoudbaar om een blanke man de stem van een zwart personage te laten inspreken. Ook al doet de stemacteur dat inmiddels al meer dan 30 jaar.

Harry Shearer gaf eerder aan dat hij niet betrokken werd bij die beslissing. Daarnaast toont hij er zich vooral weinig enthousiast over. De bedenker van de reeks, Matt Groening, gaf deze week aan BBC een interview waar het onderwerp ter sprake kwam. Groening vertelde daarin dat er “iets” moest gebeuren na de aanzwellende kritiek.

Andere langlopende reeksen zoals ‘Family Guy’ en ‘Central Park’ doen overigens gelijkaardige acties. In The Simpsons blijft Homer ondertussen gewoon Homer. Gelukkig maar…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Onze cultuurredactie heeft voor u niet alleen informatie uit de culturele wereld rond boekenrecensies, muziek, beeldende kunst en zoveel meer in petto! Zo kan u ook regelmatig geschiedenisbijdragen lezen.

1 gedachte over “The Simpsons blijven flink ‘woke’”

Plaats een reactie

Delen