Vooruit voelt gevolgen ‘zattemansklap’ in nieuwe peiling

Conner Rousseau. Photonews

Binnenland politiek

Theo Francken (N-VA): “Vlaams Belang belooft veel, maar doet niets”

Anton Schelfaut

In een interview met Het Laatste Nieuws blikt Theo Francken (N-VA) terug op de veroordeling van Melikan Kucam en het verlies van het ondervoorzitterschap. “Ik heb een dik vel, maar ik dacht dat 2021 een beter jaar zou worden dan 2020”, klinkt het.

Theo Francken denkt dat het verlies van het ondervoorzitterschap hem niet geschaad heeft. “Schaden? Ik had graag gewonnen, maar ik ben niet afgestraft met 47% van de stemmen. Ik wilde de partij weer op de kaart helpen zetten. Op de zachte thema’s, maar ook de hardere zoals migratie en veiligheid. Die mogen we niet aan het Vlaams Belang laten. En ik denk dat we sterke persoonlijkheden moeten uitspelen.”

Of zijn verlies een streep trekt onder de lijn-Francken binnen N-VA? “Er is géén lijn-Francken. Door de omstandigheden, een migratiecrisis en de aanslagen, was er veel aandacht voor migratie en veiligheid. Dat was in héél Europa het geval.”

Verder ontkent Francken dat hij sinds de zaak-Kucam zwijgzamer is over migratie. “Ik zocht het eens op: we hebben de voorbije maanden al een dertigtal resoluties en wetsvoorstellen over migratie ingediend. We zijn kampioen, niemand doet ons na. Zeker niet het Vlaams Belang, dat veel belooft, zoals een migratiestop, maar niets doet.”

Of Francken nog wil samenwerken met Vlaams Belang? “De voorzitter zet de strategische lijnen uit. De voorzitter wikt, de rest beschikt. Federaal wil het Vlaams Belang zelfs niet besturen. Als de mensen willen dat het land op orde wordt gezet, moeten ze op N-VA stemmen in 2024. Ik hoop dat het herenakkoord tussen PS en N-VA kan worden uitgevoerd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Theo Francken (N-VA): “Vlaams Belang belooft veel, maar doet niets””

  1. Wat Theo Francken pleegt te zeggen over het VB is de schaamte voorbij.

    Ter herinnering een persbericht (HLN 120121) over de Kucam (N-VA) connectie : ” De Mechelse politicus Melikan Kucam (N-VA) wordt veroordeeld tot 8 jaar cel, met daarbovenop een boete van 696.000 euro. Ook zijn 23-jarige zoon Emanuël en vrouw Birsen Yaramis (41) kregen een gevangenisstraf. Melikan Kucam (46) had onder voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten samengesteld van 246 christelijke vluchtelingen uit Syrië die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Die vluchtelingen moesten volgens de rechter tussen 2.150 en 7.500 euro betalen voor zo’n plaatsje op de lijst, terwijl de procedure eigenlijk gratis was”.

    Naar verluidt had Theo niets gehoord, niets gezien en wist hij niets over die mensonterende maffiapraktijken binnen zijn politieke biotoop. Voor alles bevoegd en voor niets verantwoordelijk (sic). Klassiek bij N-VA zeker. Zie Marrakech-dossier.

    Toch een bedenking, hoe zou de rechtbank (en het parlement en de media), in de zaak Kucam, gereageerd hebben over de rol en/of (ministeriële) verantwoordelijkheid van Theo Francken, indien hij een politicus van het Vlaams Belang of de PVDA /PTB ware geweest? Zou hij van eenzelfde mildheid van reactie genoten hebben?

    De vraag mag gesteld worden. Want, tot nader order is en blijft N-VA een eminent lid van het Belgisch establishment (sinds de Zweedse coalitie), en levert ze de minister-president van Vlaanderen in coalitie met belgicistische partijen OVLD en CD&V. Toont de minister-president, Jan Jambon, zich een loyale onderdaan van het federaal niveau (met premier Alexander De Croo).

    En zoals Theo himself het aangeeft lobyd N-VA ondertussen onverminderd om in 2024 zijn rentrée te maken in de Wetstraat (liefst met de PS). Vandaar ook de verklaringen van BDW dat hij liever zou stoppen met het politieke bedrijf dan een bestuurscoalitie te overwegen met (aartsrivaal) VB.

    Conclusie: Voor Bart De Wever is Vlaanderen duidelijk, economisch en bestuurlijk, te kleinschalig geworden om te voldoen aan de carrière ambities van het N-VA legioen.

  2. BetonBlok Vlamingen weten wel voor wie te stemmen maar kartonnen vlamingskes blijkbaar nog niet. Daarom dat de genaamde Bart D.W. uit A. populair blijft, al profileerde hij zich in 2014 tot notoir butler voor Voka door strategisch dom maar wel eerlijk te bekennen : “Voka zijn mijn bazen !” Ge weet gij het dan al wel zeker !

Plaats een reactie

Delen