Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Binnenland politiek

Tommelein na debacle zonnepanelen: “N-VA heeft digitale meter door parlement gejaagd”

Anton Schelfaut

Gewezen minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wijst in een interview met De Tijd met een beschuldigende vinger naar de N-VA. “Ik pik niet langer dat men alleen mij de zwartepiet toeschuift voor het zonnepanelendebacle. Het is de N-VA die de digitale meter met de karwats door het parlement heeft gejaagd na mijn vertrek naar Oostende.”

“Dat ik dit dossier niet meer tot een goed einde heb kunnen brengen als minister van Energie, omdat ik vanaf 1 januari 2019 burgemeester van Oostende ben geworden.” Dat is volgens Bart Tommelein het enige dat men hem kan verwijten. “Was ik er nog geweest, dan had ik dat decreet niet laten passeren in die vorm.”

Tommelein verklaart in het interview dat er vele kansen gemist zijn om een vernietiging van de overgangsregeling voor zonnepanelenhouders te vermijden. “Door meerdere actoren, maar niet in het minst door de partij die al twee legislaturen de grootste en dus de baas van de Vlaamse regering is, en die altijd maar weer haar verantwoordelijkheid ontloopt. Wel, nu zeg ik: het mag wel eens gedaan zijn met liberalen bashen.”

De Oostendse burgemeester wil de schuld ook niet bij zijn opvolgster en partijgenote Lydia Peeters leggen. “Kijk, de grootste roergangers van de digitale meter waren niet wij, maar de N-VA.”

“Van mijn vertrek naar Oostende heeft de N-VA gebruikgemaakt om het dossier naar het parlement te trekken en het er daar met de karwats door te slaan. Terwijl men goed wist dat er problemen waren met de VREG. Maar het moest blijkbaar van de baan zijn voor de verkiezingen, zodat de minister van Energie in de volgende regering er zich niet meer aan zou kunnen verbranden. Toen al was voor ons duidelijk dat de N-VA op het departement Energie aasde, wat uitgekomen is”, besluit Tommelein.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Tommelein na debacle zonnepanelen: “N-VA heeft digitale meter door parlement gejaagd””

  1. Het debacle met de zonnepanelen stond in de sterren geschreven. Het gaat niet over de terugdraaiende teller. Zonnepanelen en windmolens leveren meestal stroom als er geen of weinig vraag naar is en de geleverde stroom bijgevolg waardeloos is. Zonnepanelen en windmolens kunnen evenwel ook stroom leveren als de vraag hoog is. In dit geval tasten ze de rendabiliteit van de gascentrales aan omdat die dan minder produceren als de prijs aantrekkelijk is. Zonnepanelen en windmolens worden voorgesteld als investeringen. Dat zijn ze niet. Ze vormen een ongelooflijke verspilling van schaarse middelen, ze verarmen de maatschappij (hoewel sommigen er beter van worden en enkelen er schatten aan verdienen).

Plaats een reactie

Delen