Torenhoge elektriciteitsfacturen voor Texanen na vrieskou

Foto: Shutterstock. Torenhoge elektriciteitsfacturen voor Texanen na vrieskou

Uncategorized

Torenhoge elektriciteitsfacturen voor Texanen na vrieskou

Wijnand Meeus

Veel ophef in de Amerikaanse staat Texas over de prijs van de elektriciteitsfacturen na de vrieskou van de afgelopen tijd. Omdat het energiedistributienetwerk er volledig is geliberaliseerd, bezitten veel gezinnen contracten die afhangen van de vraag. Hierdoor schoten de facturen sinds de koudegolf de hoogte in.

Tot zondag zaten nog 30.000 Texaanse gezinnen zonder elektriciteit in de vrieskou. De hulpdiensten konden nog niet alle getroffen elektriciteitsleidingen herstellen die beschadigd werden door de vrieskou. Langs de andere kant zitten ook veel Amerikanen plots met torenhoge facturen. Soms wel tot 16.000 dollar. Dit komt door de volledige liberalisering van het energiedistributienetwerk.

Volgens de burgemeester van Houston, Sylvester Turner, moeten de rekeningen worden betaald door de staat Texas en niet door de individuele gebruiker. “Want die zijn niet verantwoordelijk voor deze ramp”, klinkt het. “Alles wat deze week gebeurd is, was voorspel- en vermijdbaar. Het is al langer duidelijk dat het onafhankelijke elektriciteitsnet van Texas kwetsbaar is voor extreme weersomstandigheden.

“We hebben de verantwoordelijkheid om de Texanen te beschermen tegen verhogingen van hun energiefacturen die het resultaat zijn van het zeer strenge winterweer en de stroomonderbrekingen”, zei ook de gouverneur van Texas, Greg Abbott, zaterdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen