Vincent Van Peteghem (Photonews)

Vincent Van Peteghem (Photonews)

Uncategorized

Van Peteghem (CD&V) : “Perfect mogelijk dat we niet versoepelen en zelfs verstrengen”

Ruben Notteboom

Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem vertelde in een interview bij VTM NIEUWS dat het perfect mogelijk is dat België volgende week geen versoepelingen zal zien. Daarnaast zouden zelfs nieuwe verstrengingen kunnen opgelegd worden. “We willen een derde golf vermijden,” klinkt het. “Maar er moet wel perspectief gegeven worden aan de mensen. Het is een moeilijk evenwicht om te vinden.”

In een gesprek met politiek journaliste Hannelore Simoens vertelde Van Peteghem dat hij gepleit heeft om meer buiten te mogen doen, door bijvoorbeeld de buitenbubbel te verhogen van 4 naar 10. Versoepelen ligt volgens hem moeilijk, maar de regering moet een duidelijk signaal geven dat er wel perspectief is in deze moeilijke tijden. “Het zou een belangrijk signaal geweest zijn,” zegt hij over die verhoging van 4 naar 10. Dat is echter niet gebeurd.

Geen perspectief meer voor o.a. jeugd en studenten

Ook wilde hij tegemoetkomen aan de studenten, maar dat is momenteel niet mogelijk omdat de cijfers te slecht zouden zijn. De coronacrisis legt veel druk op jongeren en studenten. Enerzijds zijn veel lessen online, wat het zeer moeilijk maakt om soms goed te werk te kunnen gaan. Anderzijds beginnen vele studenten zich radeloos te voelen alsof ze vergeten worden. Op een overvolle tram, bus of trein zitten kan, maar in een klein groepje buiten staan is ten strengste verboden. Zo werd een tweeling voor de jeugdrechter gesleept omdat ze met één persoon te veel bleven napraten na een scoutsactiviteit.

De frustratie bij de studenten is te merken. Zo kwamen er in Gent al enkele keren spontaan studenten bij elkaar, wat eindigde in boetes. Burgemeester De Clercq antwoordde met nieuwe maatregelen, zoals een glasverbod en een verbod op te luide muziek. Er kwamen reeds verschillende scherpe reacties uit de studentengemeenschap hierover. Zo roept de NSV! op om “studenten student te laten zijn”. “Zelfs wanneer men zich aan de maatregels houdt, loopt men nog steeds kans op een fikse boete. Studenten die met 5 genieten van het lentezonnetje gaan zo op de bon en zelfs kotgenoten in een kotbubbel worden het slachtoffer van de willekeur van sommige agenten. Hoeft het dan te verbazen dat men het corona-beleid negeert, wanneer het werkelijk zo debiel is?”, klinkt het. Het KVHV-Gent komt met een gelijkaardige boodschap: “Het is duidelijk dat studenten er genoeg van hebben.”

Mogelijk verstrengingen

Niet alleen tempert Van Peteghem de hoop op versoepelingen, hij waarschuwt ook dat verstrengingen kunnen staan te wachten. “Het is mogelijk dat we aan het begin staan van een derde golf, we moeten dus kijken voor eventuele extra maatregelen,” aldus Van Peteghem. Ten slotte maakte hij ook wat opmerkingen over de economie. De vrees voor een economische crisis is groot. Al aan het begin van de coronacrisis werd gewaarschuwd van een crisis die mogelijk zwaarder kan zijn dan the Great Depression, de crisis van de jaren ’30. Van Peteghem beweert alvast dat bedrijven die wegens corona in financiële moeilijkheden raken, geen schulden zullen moeten uitbetalen aan de fiscus. Daarnaast worden steunmaatregelen verlengd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Van Peteghem (CD&V) : “Perfect mogelijk dat we niet versoepelen en zelfs verstrengen””

  1. Nog maar eens een herhaling van het scenario. Cijfers zijn dalend, druk bevolking neemt toe, en plots : stijgende cijfers en geen versoepelingen.
    Als CD&V’er is de kreet van Leterme “wie gelooft die mensen nog” hem wel bekend.

Plaats een reactie

Delen