Curator faillissement El Kaouakibi pluist boekhouding uit en bevestigt "bewarende maatregelen" te nemen

Sihame El Kaouakibi en Bart Somers tijdens een persconferentie. Foto: Photonews

Uncategorized

“Verschillende partijen zaten verveeld dat El Kaouakibi voor ons koos”

Kristof Luypaert

Bart Somers (Open Vld) was de man die Sihame El Kaouakibi koste wat het kost bij Open Vld wilde binnenhalen. Dat hij zich wegstak de laatste dagen ontkent Somers, “het is toch logisch dat een partijvoorzitter over partijaangelegenheden praat”, zegt de Vlaamse Minister in Het Nieuwsblad. Toch spreekt hij pas nu voor het eerst over de impact van de affaire El Kaouakibi. “Verschillende partijen zaten verveeld dat Sihame voor ons koos”.

Volgens Somers waren er al lang contacten tussen Open Vld en Sihame El Kaouakibi, tot tevredenheid van zijn partij. Vandaag is het enthousiasme voor El Kaouakibi al veel minder groot. “Dat is vervelend voor ons. Maar nog meer voor Sihame” zegt Somers.

Somers wijst er op dat de overstap van El Kaouakibi breed gedragen was. “De partijtop heeft toen beslist om Sihame zo te lanceren als nieuw kopstuk. Antwerpen is een heel moeilijke provincie voor ons. We zaten onder de tien procent. We moesten dus op zoek naar vers bloed.”

El Kaouakibi stond zeker niet alleen op het verlanglijstje van Open Vld. Ook andere partijen lieten zich charmeren door haar verhaal van “sociaal ondernemerschap” en het ‘Let’s Go Urban’ verhaal kreeg brede appreciatie.

In Antwerpen was het overigens vooral de partij van burgemeester Bart De Wever (N-VA) die letterlijk en figuurlijk zwaar geïnvesteerd heeft in El Kaouakibi’s project. Meer details daarover leest u donderdag in Weekblad ’t Pallieterke.

Zelfs toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) investeerde 200.000 euro in het project ‘We Love BXL’ in Molenbeek, in de nasleep van de aanslagen in Brussel. “Verschillende partijen zaten er dan ook verveeld mee dat ze voor ons koos”, zegt Somers. “Er waren al lang contacten. Iedereen bij ons was tevreden.” De afgunst bij andere partijen zal inmiddels veranderd zijn in een gevoel van opluchting. “Dat is vervelend voor ons. Maar nog meer voor Sihame“, besluit Somers.

Ook Open Vld voorzitter Egbert Lachaert liet eerder in Terzake al opmerken dat hij “de stilte van andere partijen merkwaardig” vond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen