Vlaams Belang vreest coronafraude met NACE-codes

Foto: Shutterstock. Vlaams Belang vreest coronafraude met NACE-codes

Uncategorized

Vlaams Belang vreest coronafraude met NACE-codes

Pieter Van Berkel

44.479 bedrijven wijzigden in 2020 hun NACE-codes, codes waarmee de economische activiteiten van een onderneming aangeduid worden. Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel vreest dat heel wat bedrijven hun codes veranderden om “oneigenlijk gebruik te kunnen maken van de vele steunmaatregelen van de diverse overheden in dit land”.

Wie in België een zaak start, moet die onderneming inschrijven in de digitale databank van de FOD Economie. Daar worden ook de activiteiten van onderneming in bijgehouden, die worden ingedeeld volgens NACE-codes. “Concreet gaat het om een officiële Europese lijst van ondernemingsactiviteiten, elk voorzien van een eigen code”, zegt Van Lommel. “De NACE-codes zijn cruciaal omdat ze je verplichtingen maar ook – en hier komt de kat op de corona-koord – eventuele steunmaatregelen als ondernemer bepalen.”

Regionale verschillen

Uit cijfers die het Kamerlid opvroeg bij minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), blijkt dat 44.479 ondernemingen in het coronajaar 2020 hun NACE-codes gewijzigd hebben. In 2018 waren er dat 29.432 en in 2019 31.624.

De regionale verschillen zijn bovendien opvallend. De stijging tussen 2019 en 2020 bedroeg 31,37 procent in Vlaanderen, 39,33 procent in Wallonië en maar liefst 81,11 procent in Brussel. In het Hoofdstedelijk Gewest steeg het aantal gewijzigde NACE-codes van 2.985 naar 5.406.

“Coronafraude met NACE-codes moet aangepakt worden”

Het Kamerlid vreest dat er op die manier gefraudeerd wordt met coronasteun. “Ongetwijfeld zitten hier heel wat ondernemingen bij die tijdens de verplichte lockdown andere activiteiten hebben ontplooid om toch wat inkomsten te kunnen genereren”, zegt Van Lommel. “Maar heel wat bedrijven kunnen hun NACE-codes ook hebben veranderd, enkel om oneigenlijk gebruik te kunnen maken van de vele steunmaatregelen van de diverse overheden in dit land.”

“Indien blijkt dat bedrijven onterecht steunmaatregelen hebben geïncasseerd, dan dienen deze gelden zo snel als mogelijk teruggevorderd te worden”, besluit Van Lommel. “Steunmaatregelen zijn er voor die ondernemers die het echt nodig hebben, en niet voor malafide figuren die op kap van de coronacrisis rijk willen worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen