Vlaams Belang wil dotaties aan partijen halveren

Foto: PhotoNews. Vlaams Belang wil dotaties aan partijen halveren

Uncategorized

Vlaams Belang wil dotaties aan partijen halveren

Kristof Luypaert

Het Vlaams Belang diende een wetsvoorstel in om de partijdotaties te halveren. “We doen dit naar aanleiding van de onwelriekende zaak rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang), waarbij de Open Vld vele tienduizenden euro doorstortte naar vennootschappen van El Kaouakibi” .

Vandaag legt de wet op de partijfinanciering de federale dotatie vast op een forfaitair bedrag per politieke fractie in de Kamer van 125.000 euro. Die wet dateert uit 1989. Dat bedrag verhoogt met 50.000 euro, indien de partij ten minste één senator heeft. Daarnaast is er een aanvullend bedrag van 2,5 euro per geldig uitgebrachte stem. Dit bedrag verhoogt dan opnieuw met 1 euro indien de partij ten minste één senator heeft. De werkelijke bedragen liggen echter veel hoger, aangezien ze geïndexeerd worden.

“Men kan in tijden van budgettaire krapte en economische crisis geen inspanningen vragen aan de bevolking en als politieke partij dezelfde inspanning weigeren”, stelt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). Troosters diende samen met partijvoorzitter Tom Van Grieken en Barbara Pas het wetsvoorstel in. “Politieke partijen hebben een voorbeeldfunctie.”, klinkt het.

Troosters: “Het Vlaams Belangvoorstel komt neer op een halvering van de dotaties aan politieke partijen”

Door een eenvoudige ingreep wil Vlaams Belang de bestaande partijdotatie, voor wat betreft het vaste bedrag en het bedrag per stem, halveren. Wat betreft de bijkomende dotaties voor die partijen die minstens één senator hebben, deze af te schaffen. “De Senaat is een totaal overbodige instelling die best zo snel als mogelijk zelf wordt afgeschaft”, besluit Troosters. “Het schrappen van de extra dotatie voor partijen die in de Senaat zitten, is dan ook niet meer dan logisch.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen