EU-commissaris: "500 miljard euro nodig voor kerncentrales"

De kerncentrale van Doel. Photo News

Uncategorized

Vlaanderen verwerft manuscript ‘Bezette stad’ van Paul van Ostaijen

Anton Schelfaut

Vlaanderen heeft het complete manuscript van de dichtbundel ‘Bezette stad’ van Paul van Ostaijen gekocht. Het werk is vanaf 27 maart te zien in het Letterenhuis in Antwerpen, tijdens de expo ‘Bezette stad 100!’. Dat heeft minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt.

De Antwerpse dichter Paul van Ostaijen schreef de dichtbundel ‘Bezette stad’ in 1921. Op dat moment verbleef de flamingant in Berlijn om te ontkomen aan de gevolgen van een veroordeling. Die liep hij op tijdens een protest tegen kardinaal Mercier in 1917.

De bundel beschrijft het leven in Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 27 maart zal het manuscript te zien zijn in het Letterenhuis in Antwerpen. Daar opent vlak voor de start van het Paul van Ostaijenjaar de tentoonstelling ‘Bezette stad 100!’ de deuren.

Jambon: “Iconisch werk van een iconisch auteur”

De Vlaamse overheid plaatste het manuscript in maart 2020 op de Topstukkenlijst. “Omdat het op de Topstukkenlijst stond, kon het niet zomaar op de internationale markt verkocht worden”, legt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) uit in Het Nieuwsblad. “Dat liet de Vlaamse overheid toe om in alle rust over de verwerving ervan te onderhandelen en ervoor te zorgen dat het voor het publiek toegankelijk zou worden.”

Volgens Jambon is het manuscript “van onschatbare waarde voor het Vlaamse erfgoed”. “Het is een iconisch werk van een iconisch auteur. Er zijn veel manuscripten, maar zeker bij de gedichten van Paul van Ostaijen is het originele manuscript in al z’n complexiteit ongelooflijk ontroerend.”

“Geen enkel ander literair manuscript in ons taalgebied benadert de cultstatus van dit bijzondere stuk”, reageert het departement Cultuur. “Die status werd in de loop der decennia nog eens versterkt door het idee dat het manuscript verloren zou zijn of zich in het buitenland zou bevinden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen