Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Binnenland politiek

Voorzitter Défi pleit voor uitbreiding Brussel: “Creatie van metropolitane gemeenschap”

Anton Schelfaut

Volgens Défi-voorzitter François De Smet dringt een uitbreiding van Brussel zich op. Dat heeft hij gezegd in La Capitale. “Brussel is groter dan de negentien gemeenten alleen. De creatie van een metropolitane gemeenschap zou heel wat dossiers in een stroomversnelling brengen”, klinkt het.

Défi-voorzitter François De Smet wil Brussel uitbreiden tot de aangrenzende gemeenten in Vlaams- en Waals-Brabant. Daarnaast pleit hij ook voor een concrete invulling van ‘de metropolitane gemeenschap’, waarover afspraken werden gemaakt tijdens de zesde staatshervorming. “De creatie van een metropolitane gemeenschap zou heel wat dossiers in een stroomversnelling kunnen brengen, zoals het Gewestelijk Expresnet bijvoorbeeld”, legt hij uit.

Volgens De Smet moet de uitbreiding van Brussel het resultaat zijn van een democratisch proces. “We zouden de betrokken gemeenten één per één de vraag kunnen voorleggen, om zo een duidelijker beeld te schetsen. Als we binnen een nieuwe staatshervorming het Brussel-dossier opnieuw openen, dan moet het ook volledig opengaan. Een mogelijke geografische uitbreiding hoort daar zeker bij.”

Verder vindt de voorzitter van Défi ook dat Brussel te weinig geld heeft gekregen uit de Europese relancepot. “Het Brussels Gewest is goed voor zo’n achttien procent van het BBP. Als je kijkt naar het geld dat er naar het gewest vloeit, merk je dat dat onevenwichtig is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen