Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Uncategorized

Zuhal Demir (N-VA) wil gratis advocaat voor slachtoffers: “Daders zijn vandaag in het voordeel”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) pleit voor een Salduz-wet voor slachtoffers. Slachtoffers zouden zo recht krijgen op gratis juridische steun, nog voor het eerste verhoor. Dat is nu al het geval voor daders. Zo schrijft De Zondag.

Door de Salduz-wet kunnen daders gratis met een advocaat spreken, nog voor het eerste verhoor. Volgens Zuhal Demir (N-VA) moeten ook slachtoffers daar recht op krijgen. “Daders zijn vandaag in het voordeel: zij worden door hun advocaat klaargestoomd voor het verhoor, terwijl slachtoffers vaak amper weten wat hen te wachten staat.”

De Vereniging van Onderzoeksrechters is tevreden met het voorstel van Demir. “Wij zijn al jaren vragende partij om slachtoffers beter te coachen”, aldus covoorzitter Philippe Van Linthout.

Slachtoffers die zich aanmelden bij een Zorgcentrum na Seksueel Geweld moeten als eerste gratis juridische steun krijgen. Dat is mogelijk via de Vlaamse juridische eerstelijnsbijstand. Daartoe is Demir in gesprek met de federale regering, die bevoegd is voor de centra. Uit een evaluatie van de centra blijkt immers dat er een gebrek aan juridische ondersteuning is.

Uiteindelijk wil Demir het recht wettelijk verankeren in de vorm van een Salduz-wet voor slachtoffers. Dat is echter een bevoegdheid van de federale regering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen