Vlaams Parlement

Brussels, Belgium - January 6 : Plenary session of the Flemish Parliament under social distancing conditions pictured on January 06, 2021 in Brussels, Belgium, 06/01/2021 ( Photo by Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Zwijgakkoord voor Vlaamse Parlementsleden uit de meerderheid

Pieter Van Berkel

In het Vlaams Parlement is een zogenaamd zwijgakkoord afgesproken tussen de meerderheidspartners N-VA, CD&V en Open Vld. Dat schrijft De Tijd.

Het akkoord betekent dat Parlementsleden van N-VA, CD&V en Open Vld geen voorstellen van decreet of resolutie mogen indienen zonder voorafgaand akkoord in de meerderheid. Het is niet de eerste keer dat zo’n afspraak geldt. Dit gebeurde al sinds paars-groen in 1999.

“Frustrerend”

Parlementsleden Maurits Vande Reynde (Open Vld) en Orry Van de Wauwer (CD&V) zijn echter niet opgezet met het akkoord. Volgens hen wordt het Parlement aan banden gelegd.

“Niets wordt ingediend zonder een akkoord tussen de partners van de meerderheid”, zegt Vande Reynde. “Natuurlijk moet er in de meerderheid overeenstemming zijn. Maar nu geven we veel macht uit handen aan de regering en de kabinetten. We zijn de wetgevende macht, we zouden die rol meer moeten spelen in het parlement.”

Van de Wauwer vindt het zwijgakkoord “frustrerend”. “Waarom het eerst op een akkoordje gooien achter de schermen en het parlementaire debat niet in alle transparantie voeren in commissie”, vraagt de CD&V’er.

Kibbelkabinet

Bij de fractieleiders van de meerderheidspartijen is te horen dat men de perceptie van een kibbelkabinet vreest. “Mensen willen geen kibbelkabinet”, zegt Peter Van Rompuy (CD&V). “Ze vragen dat wordt samengewerkt en dat dat tot resultaten leidt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen