600.000 tijdelijke werklozen riskeren tot 1.500 euro extra belasting te moeten betalen

600.000 tijdelijke werklozen riskeren tot 1.500 euro extra belasting te moeten betalen

Binnenland politiek

Riskeren 600.000 tijdelijke werklozen tot 1.500 euro extra belasting te moeten betalen? Ja zegt ABVV, neen zegt SD Worx.

Kristof Luypaert

Mensen die in 2020 tijdelijk werkloos geweest zijn, riskeren een onaangename fiscale verrassing. Daarvoor waarschuwt de socialistische vakbond ABVV vrijdag in Le Soir. Minstens 600.000 belastingbetalers zijn betrokken. Dat komt volgens het ABVV omdat ze in een hogere belastingschaal terechtkomen.

Volgens de voorzitter van het ABVV, Thierry Bodson, zullen de werknemers die vorig jaar door de gezondheidscrisis tot tijdelijke werkloosheid zijn gedwongen, 1.000 tot 1.500 euro meer belastingen moeten betalen. De oorsprong van deze zure belastingverrassing ligt in het begin van de lockdown.

“Toen de tijdelijke werkloosheid vanwege corona is ingesteld, verkregen wij dat die zou overeenkomen met 70 procent van het geplafonneerde brutoloon en niet 65”, legt Bodson uit.

“Maar tegen ons advies in besloot de regering van Sophie Wilmès de roerende voorheffing te verlagen van ongeveer 26 procent naar 15 procent.” Het eerste effect is dat de werkloze meer geld op zijn bankrekening krijgt. Het tweede is dat men minder belasting vooraf betaalt. De werkloosheidsuitkeringen worden echter opgeteld bij het loon dat de werknemer ontvangt. Dat leidt tot een belastingtarief tussen 30 en 35 procent.

De berekening is snel gemaakt: aangezien de “basisbelasting” van de corona-werkloosheidsuitkering 15 procent bedroeg, zal over dit bedrag een extra belasting moeten worden betaald. Het ABVV heeft dit bedrag op 1.000 à 1.500 euro geraamd, aldus Bodson, die eraan toevoegt dat het niet meer mogelijk is om de maatregel terug te draaien.

SD Worx spreekt vakbond tegen op Radio 1

Op Radio 1 in het programma De Ochtend sprak Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx dat echter tegen en zegt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen: “Zo’n fiscale berekeningen zijn altijd heel complex. De hoogte van je loon, de duur van de tijdelijke werkloosheid. Maar ook andere factoren zoals je gezinssituatie en bepaalde fiscale aftrekposten spelen mee.”

SD Worx berekende de eindbelasting van een werknemer met een loon van 3.500 euro bruto per maand. In de ene situatie heeft de werknemer 1 jaar gewerkt, in de andere situatie was die een half jaar tijdelijk werkloos. “We stellen vast dat het verschil in die eindbelasting opmerkelijk klein is. In beide situaties krijgt de werknemer geld terug van de fiscus. Dus ook in die situatie waar hij een half jaar tijdelijk werkloos was. Wat bijzonder is dat die ca. 100 euro meer terugkrijgt. Wij delen op basis van die redenering niet het alarmerend signaal dat de vakbond de wereld instuurt”, bevestigt Vermeir.

Vermeir houdt wel nog een slag om de arm: “Ik ben begonnen met uit te leggen dat het complex is. Elke situatie zal anders zijn. Maar toch even geruststellen. Naar ons aanvoelen zal er toch niet in die mate een negatief effect zijn voor die vele honderdduizenden werknemers”, stelt hij gerust.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen