Aboutaleb voorziet problemen met nachtklok tijdens ramadan

Foto: Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Foto: Twitter/RTL Nieuws.

Uncategorized

Aboutaleb voorziet problemen met nachtklok tijdens ramadan

Kristof Luypaert

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) ligt onder vuur op sociale media in Nederland. Hij wilde zijn bezorgdheid uiten rond de nachtklok als in april de ramadan begint. Dat kwam hem op heel wat kritische opmerkingen te staan van heel wat Nederlanders die zich afvragen of hij even bezorgd is over de impact van de avondklok op niet-moslims.

“Dat wordt wel een dingetje”, liet de Amsterdamse burgemeester Aboutaleb zich ontvallen, maandag in de aanloop naar het Veiligheidsberaad met andere Nederlandse burgemeesters van zijn Veiligheidsregio.

“Het vasten duurt in die tijd tot 21 uur, 21.30 uur. Daarna hebben mensen de drang om hun familie te zien. Voor een miljoen mensen in Nederland wordt dat wel ingewikkeld natuurlijk.” Ook het ingaan van de zomertijd komend weekend maakt volgens Aboutaleb het handhaven van de avondklok niet makkelijker.

Verschillende burgemeesters, onder wie Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, vrezen dat de verlenging van de avondklok een probleem gaat opleveren voor moslims. “Half april is het ramadan. Een miljoen mensen in Nederland doen daaraan mee”, zei Aboutaleb bij het Veiligheidsberaad.

“Het vasten duurt tot 21 of 21.30 uur. Mensen willen daarna nog even een familiebezoek doen.”  Hij hoopt dat er tegen dan versoepelingen mogelijk zijn. Ook andere burgemeesters stellen vast dat “het korte termijnperspectief is verdwenen”. De samenleving wil volgens de Nederlandse burgemeesters open. “Het nalevingsgedrag gaat er niet echt door vooruit.”

Ook Sigrid Kaag (D66) deed het voorbije weekend een ongelukkige uitspraak over de avondklok. “Die avondklok? Die moet er heel snel af”, zei Kaag vrijdag nog voor de camera’s. Maar al snel kreeg Sigrid Kaag spijt van de valse hoop die ze met haar uitspraken van vrijdag had gecreëerd over de avondklok.

Ook de D66-topvrouw vreesde dat met het ingaan van de zomertijd heel wat jongeren moeite hebben zich aan de regels te houden. “De rek is er bij veel mensen uit”, zei ze. Ook in Nederland is er opnieuw een toename van het aantal coronabesmettingen. Op een dag tijd zijn er 7.400 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds begin januari.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen