Een Russische onderzeeër met de vlag van de marine. Foto Shutterstock.

Een Russische onderzeeër met de vlag van de marine. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Alle Russische onderzeeërs in Zwarte Zee ingezet tijdens NAVO-oefening

Ruben Notteboom

De Russische Federatie heeft alle onderzeeërs van de vloot in de Zwarte Zee ingezet omdat NAVO een grote zee-oefening uitvoert. In totaal gaat het over 6 onderzeeërs volgens het Russischу staatsagentschap RIA.

Viceadmiraal Igor Osipov, het hoofd van de vloot in de Zwarte Zee, bevestigt dat “alle onderzeeërs van de vloot taken uitvoeren” en niet gestationeerd zijn in de bases. Anatoly Varochkin, het hoofd van de onderzeeërvloot in de Zwarte Zee, zegt dat zoiets “nog nooit gebeurd is.” “Dit gebeurt noch met de rest van de vloot van Rusland, noch met de vloten van andere staten,” aldus Varochkin.

De aanleiding van deze mobilisatie is een grootschalige NAVO-oefening met 18 oorlogsschepen en 2400 soldaten. De oefening wordt geleid door Roemenië, een land met een kustlijn aan de Zwarte Zee. Het is dus geen toeval dat Rusland die onderzeeërs mobiliseerde.

Open zee: het onmogelijk vraagstuk voor Rusland

De Zwarte Zee is strategisch belangrijk voor Rusland. Eén van de grote geografische problemen die Rusland nooit kon oplossen, is de toegang tot open zee. De havens in Sint-Petersburg bevriezen namelijk vaak in de winter. Daarnaast moet de vloot dan nog zeer dicht bij de kustlijn van meerdere NAVO-landen passeren. De route langs de Barentszzee is zeer lang en moeilijk.  In het oosten van het land treden er gelijkaardige problemen op. Vanuit Vladivostok kan de vloot enkel in de Japanse Zee uitvaren, wat dan volledig afgesloten kan worden door Japan. Het is een probleem die zowel de Russische Federatie als de USSR destijds niet kon oplossen.

De Zwarte Zee is dan het grootste zeegebied waar de Russen toegang tot hedden. Na de val van de USSR verloor Rusland een groot deel van de controle over het gebied, zeker nu landen zoals Roemenië en Bulgarije deel uitmaken van de NAVO. De Zwarte Zee uitvaren was echter ook altijd problematisch, omdat de toegang tot de Middellandse Zee kan worden afgesloten door de Turken en, eenmaal daar, de Russische vloot Italië en de straat bij Gibraltar moet passeren. Toch blijft deze zee belangrijk om de Russische vloot te kunnen positioneren.

De Krimse twistappel

Daarnaast is de Zwarte Zee ook belangrijk omdat het schepen toegang kan geven tot het Krimschiereiland, wat Rusland uiteraard wil beschermen. Sebastopol is zeer belangrijk voor de Russen en de vloot. De stad werd zelfs uitgeroepen tot “stad van federaal belang”, een titel die enkel Moskou en Sint-Petersburg nog gekregen hebben. Controle over Sebastopol en de havens was één van de redenen voor het conflict in de Krim en de uiteindelijke annexatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen