Kantoor van de U.S. Attorney. Foto Shutterstock

Kantoor van de U.S. Attorney. Foto Shutterstock

Uncategorized

Amerikaans gerecht vaardigt aanhoudingsbevel uit tegen topman Sky Global

Simon Segers

Een Amerikaans ‘federal grand jury’ heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Jean-François Eap, de ceo van Sky Global en een medewerker. Ze worden verdacht van moedwillig criminele organisaties te hebben ondersteund.

Naast de CEO wordt ook Thomas Herdman, een verdeler van Sky-toestellen verdacht. Beide mannen zijn woonachtig in Vancouver, Canada. Volgens het officiële aanhoudingsbevel luidt de aanklacht: “Zij hebben intentioneel deelgenomen aan een criminele organisatie welke bijdraagt aan de transnationale import en distributie van verdovende middelen. Dit door de verkoop en dienstverlening van apparaten met versleutelde communicatie. Het Amerikaans gerecht beschuldigt Jean-François Eap en Thomas Herdman ook van inbreuken op de RICO-wet. Deze wet maakt het mogelijk om strengere straffen uit te delen aan misdadigers als kan worden aangetoond dat de feiten deel uitmaakten van georganiseerde misdaad.

Het gerecht is van oordeel dat de toestellen van Sky ontworpen zijn om de wetshandhavers te verhinderen om de communicaties tussen criminelen te onderscheppen. Meer specifiek criminelen betrokken bij drugshandel en witwaspraktijken. De mogelijkheid van Sky om berichten op de toestellen te verwijderen na inbeslagname ziet het gerecht als aanvullend bewijs dat zij het gerecht bewust probeerden hinderen.

De federale politie voerde eerder deze week een gecoördineerde actie uit in het Nederlandse en Belgische drugsmilieu met vele arrestaties tot gevolg. De actie werd op poten gezet na het kraken van Sky ECC eind vorig jaar. Jean-François Eap liet echter weten dat er geen sprake was van een hack. De CEO en zijn medewerker Herdman riskeren levenslange gevangenisstraffen voor de feiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen