Bert Anciaux over het vertrek van Ahidar uit Vooruit: “Reactie van partij op uitspraken over Gaza was niet oké”

Bert Anciaux en Fouad Ahidar tijdens een 1 meiviering in 2014. Belga

Uncategorized

Amerikaanse staat Arkansas verbiedt abortus

Simon Segers

In Arkansas heeft gouverneur Asa Hutchinson (republikeinen) dinsdag een wet goedgekeurd die abortus verbiedt. De staat probeert hiermee het Hooggerechtshof te overtuigen om het recht op abortus te herzien.

De wet zou deze zomer van kracht moeten worden. Concreet betekent het dat elke zwangerschapsafbreking verboden is, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Gouverneur Hutchinson verduidelijk: “De doelstelling van deze wet is de weg bereiden voor de annulering van de huidige jurisprudentie van het Hooggerechtshof”. Hutchinson verwijst hiermee naar het arrest ‘Roe v. Wade’ uit 1973. Hiermee legde het hooggerechtshof de juridische basis van de abortuswetgeving in de VS. Tot op heden hebben vele voor- en tegenstanders van deze wetgeving zich verenigd, zoals de American Civil Liberties Union. Deze burgerrechtenorganisatie wil nu juridische stappen ondernemen.

Conservatief klimaat

Conservatieve staten hebben de afgelopen decennia meermaals wetgeving goedgekeurd die de uitspraak van het Hooggerechtshof beperkt. Volgens voorstanders van het recht op abortus gaat het om regulaties en vereisten welke het aanbieden van de dienst sterk bemoeilijken. Indien de abortuswetgeving door het Hooggerechtshof wordt herbekeken is het onduidelijk wat daaruit voort kan komen. President Trump kon verzekeren dat een meerderheid aan conservatieve rechters zetelt. Hij benoemde namelijk kort voor het einde van zijn ambt nog rechter Amy Barrett, met veel controverse tot gevolg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen