De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Shutterstock

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Shutterstock

Uncategorized

Angela Merkel: “Pandemie leidt tot terugval in oude genderpatronen”

Anton Schelfaut

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel belemmert de coronapandemie de vooruitgang in de strijd om gelijke rechten voor man en vrouw. Dat heeft ze gezegd in een videoboodschap aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart. Dat schrijft De Morgen.

“We moeten ervoor zorgen dat de pandemie niet leidt tot een terugval in oude genderpatronen die we dachten te hebben overwonnen”, zei Angela Merkel zaterdag in een videoboodschap.

De gezondheidscrisis raakt vrouwen onevenredig zwaar, vindt Merkel. Toch zijn ze nog steeds ondervertegenwoordigd in leidinggevende posities. “Opnieuw zijn het vaker vrouwen die evenwicht moeten vinden in het thuis lesgeven, de zorg voor de kinderen en hun eigen baan”, aldus de bondskanselier. Daarbij verwees ze naar vrouwen die in de zorgsector werken in “uitzonderlijk uitdagende” tijden.

“Meer dan drie kwart van de werkenden in de gezondheidszorg bestaat uit vrouwen, van huisartsenpraktijken en ziekenhuizen tot laboratoria en apotheken”, ging Merkel verder. Echter, slechts 30 procent van de leidinggevende functies in de zorg zijn in handen van vrouwen. “Het kan niet zo zijn dat vrouwen voor een groot deel de samenleving op hun schouders dragen en tegelijkertijd niet evenredig betrokken zijn bij het nemen van politieke, economische en maatschappelijke besluiten.”

Recente wetgeving verplicht Duitse bedrijven om meer vrouwen op te nemen in de directies en raden van bestuur. Daarnaast pleit Merkel ook voor gelijke beloning van mannen en vrouwen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen