Annick Ponthier: "Wij wensen ons niet te laten inschakelen in een PS-strijd tegen Theo Francken"

Foto: Annick Ponthier, Kamerlid (VB).

Uncategorized

Annick Ponthier: “Wij wensen ons niet te laten inschakelen in een PS-strijd tegen Theo Francken”

Kristof Luypaert

Vlaams Belang Kamerlid Annick Ponthier, voorzitster van de commissie buitenlandse missies reageert op de scherpe aanval van Minister Ludivine Dedonder tegen N-VA Kamerlid Theo Francken. Minister van Defensie Dedonder wil Theo Francken uit de bijzondere commissie voor de Opvolging van buitenlandse missies laten zetten. Volgens Dedonder zou Francken in een tweet ‘confidentiële informatie’ hebben gelekt. Maar daar is niet iedereen het over eens.

“Wij wensen ons niet te laten inschakelen in een PS-strijd tegen Francken”, reageert Ponthier. “De PS had duidelijk minder moeite met tweets van minister De Bleeker”. Ponthier verwijst daarmee naar een tweet van Open Vld minister Eva De Bleeker die enkele maanden terug “per ongeluk” de Europese aankoopprijzen van de verschillende coronavaccins op Twitter had gezet. Vanuit de regering volgde geen enkele sanctie tegen De Bleeker en de uitschuiver is met de mantel der liefde bedekt.

Volgens Annick Ponthier zijn de regels “duidelijk en van toepassing op álle commissieleden, in álle commissies die plaatsvinden achter gesloten deuren”. Ze hoopt de kwestie te kunnen bespreken tijdens de eerstkomende commissievergadering.

Ponthier laat wel al enigszins in haar kaarten kijken: “Het al dan niet deelnemen aan een buitenlandse missie dient in eerste instantie in openbare zitting, na een parlementair debat, meegedeeld worden. Zulke mededeling hoort bijgevolg niet thuis in een commissie die bevoegd is voor de opvolging van de lopende buitenlandse operaties. Er is een nuanceverschil tussen het delen van vertrouwelijke gegevens en het delen van politieke statements.”

Daarmee schaart het VB-Kamerlid zich in elk geval achter de interpretatie van Theo Francken. Open Vld Kamerlid Jasper Pillen schaart zich dan weer achter de PS-minister.

Theo Francken: “Politieke beschadigingsoperatie”

Minister van Defensie Ludivine Dedonder wil N-VA-Kamerlid Theo Francken uit de bijzondere commissie voor de Opvolging van buitenlandse missies te zetten. Dat liet ze via haar kabinet weten aan Belga. Voorwerp van discussie is een tweet van Francken over een Franse militaire missie in Mali. Volgens Dedonder zou dat voor “diplomatieke problemen met Frankrijk” zorgen. Theo Francken noemt de demarche van Dedonder een “politieke beschadigingsoperatie”.

Theo Francken (N-VA) ligt onder vuur in de Kamer

Heel wat parlementaire commissies, zo ook de commissie voor de Opvolging van buitenlandse missies vergaderen “achter gesloten deuren”. Vaak omdat daar regelmatig gevoelige informatie in wordt meegedeeld. Francken tweette recent dat het Belgische leger dit jaar niet zou deelnemen aan operatie Barkhane. Dat is een Franse missie in Mali. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) had dat in die commissie gezegd. Hoewel de deelname aan militaire missies voor heel wat wetstraatkenners vooral een politieke beleidsbeslissing is, stuurde Dedonder dinsdagavond toch een brief aan de commissie. De brief belandde ook bij de Franstalige krant Le Soir en bij de Vlaamse krant De Morgen.

Dedonder (PS) wil Francken weren uit andere commissies

Concreet zou een eventuele sanctie inhouden dat Francken de rest van de legislatuur aan geen enkel orgaan van de Kamer waar geheimhoudingsplicht geldt mag deelnemen. Bovendien mag zijn partij hem dan niet vervangen in de commissie Opvolging van buitenlandse missie. Daarbovenop zou hij drie maanden lang 20 procent van zijn parlementaire vergoeding verliezen.

De argumentatie van het kabinet-Dedonder is dat de tweet van Francken mogelijk een diplomatieke weerslag heeft. Omdat de Fransen nog niet op de hoogte waren van die beslissing. De vraag zou ook kunnen zijn of het dan wel opportuun was dat Dedonder die informatie bekendmaakte in die besloten commissie.

“Het gaat ook om het principe: het is niet de bedoeling dat ieder parlementslid daar voor zichzelf inschat wat gedeeld mag worden en wat niet. De regels zijn er om alle mogelijke gevolgen te vermijden, niet alleen om het leven van militairen te beschermen”, zegt Dedonders woordvoerder Cedric Maes.

Francken zelf is het daar niet mee eens. “De oorsprong van die regel is dat we troepen in het buitenland moeten beschermen. Daar sta ik absoluut achter en ik zou nooit dergelijke informatie delen. Maar als de minister over een beleidsintentie begint, heeft dat niets meer te maken met de geheimhoudingsplicht. Ik heb daarmee geen militair geheim gedeeld.”

Open Vld Kamerlid Jasper Pillen (Photnews)

Jasper Pillen (Open Vld): “Er zijn regels, we moeten ons daaraan houden”

Bovendien kan Dedonder zo in theorie alle beleidsinformatie waarover ze niet wil discussiëren meegeven in een commissie achter gesloten deuren, meent Francken. “Zo kunnen wij onze taak niet doen als parlementslid”. Het N-VA-Kamerlid vraagt duidelijkere afspraken. Francken beschuldigt de minister tot slot van een “politiek motief, om mij te beschadigen”. “Ik heb de brief zelf nog niet eens gezien, maar de pers wel. Dat vind ik compleet ‘not done’.”

Volgens het Kamerreglement is het aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux om een eventuele schending van de geheimhoudingsplicht vast te stellen. Maar dit moet dan wel na advies van de commissie Opvolgingen en nadat Francken zelf is gehoord.

Open Vld-Kamerlid Jasper Pillen, zelf ook lid van de commissie schaart zich wel achter de PS-minister. Hij vindt dat Francken wel degelijk een fout maakte met zijn tweet. “Er zijn regels, we moeten ons daaraan houden, anders ondergraaf je die commissie.”

Tegelijkertijd vraagt Pillen wel een debat. “Niet alle info die in die commissie gegeven is, is ook kritische of geheime info over de inzet van Belgische en coalitietroepen. Uiteraard moet daar geheimhouding over zijn. Maar het onderscheid tussen die geheime info en algemene info moet gemaakt worden, anders is het risico op het beknotten van het parlementair debat reëel.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Annick Ponthier: “Wij wensen ons niet te laten inschakelen in een PS-strijd tegen Theo Francken””

  1. Een mooi voorbeeld van wat ik al maanden zeg. Vivaldi en al zijn accolieten(zoals justitie), willen zoveel mogelijk VB en N-VA en hun respectievelijke aanhangers beschadigen. En alle middelen (incl de LeugenPers) zullen worden ingeschakeld.
    Dat corona een voorwendsel is om onze democratie en hun agenda door te drukken(zie Klimaatwet van de EU, zie “Great Reset”) heb ik al gezegd in maart 2020. Spijtig genoeg waren/zijn te weinig politici openbaar bewust van deze machinatie, en blijven ze het spelletje van “coronabeheersing” meespelen.

Plaats een reactie

Delen