Illustratief. Foto Shutterstock.

Illustratief. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Assisen beslist: 30 en 24 jaar cel voor 24 jaar oude moord

Wijnand Meeus

Het West-Vlaamse hof van assisen heeft Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57) veroordeeld tot respectievelijk 30 en 24 jaar opsluiting. De twee stonden terecht voor de moord op Marcus Mitchell (44), bijna 25 jaar geleden. Hij werd op 23 mei 1996 met twee kogels in het hoofd doodgeschoten in De Haan.

28 mei 1996 ontdekten enkele spelende kinderen het levenloze lichaam van Mitchell in het Staatsbos in De Haan. Het slachtoffer kon snel worden geïdentificeerd aangezien zijn vrouw hem als vermist had opgegeven. Zijn echtgenote verklaarde bovendien dat de zakenman sinds enkele maanden vaak contact had met een zekere “John” en een zekere “Hilde”. Op basis van die informatie werden Lacote en Van Acker op 2 juni opgepakt op de luchthaven van Charleroi.

De beschuldigden werden na enkele maanden alweer vrijgelaten en wisten daarna te ontsnappen. Nadien bleek dat Lacote en Van Acker verwikkeld waren in meerdere oplichtingszaken. Via Mitchell zou Lacote 240.000 Britse pond geleend hebben met het oog op een vermeende lucratieve deal. Toen het slachtoffer besefte dat hij was opgelicht, eiste hij zijn geld terug. Dat liep voor hem fataal af.

Uiteindelijk werden de twee in november 2019 in Abidjan (Ivoorkust) gearresteerd. In 2011 werden ze al bij verstek tot levenslange opsluiting veroordeeld door het West-Vlaamse hof van assisen. Beide beschuldigden tekenden verzet aan, maar ook op hun nieuwe proces oordeelde de jury dus dat ze schuldig waren aan moord. Omwille van de overschrijding van de redelijke termijn werden nu straffen van 30 en 24 jaar cel uitgesproken. Beide beschuldigden hadden tevergeefs de vrijspraak gevraagd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen