Scott Morrison, de premier van Australië. Foto Shutterstock.

Scott Morrison, de premier van Australië. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Australië wil dat EU 1 miljoen vaccins stuurt voor Papoea-Nieuw-Guinea

Ruben Notteboom

Net nu verschillende landen tijdelijk AstraZeneca schrappen en het nieuws bekend werd gemaakt dat AstraZeneca minder kan leveren dan verwacht, vraagt Australië aan de EU om 1 miljoen vaccins te leveren om Papoea-Nieuw-Guinea te helpen.

Australië beschuldigde de EU eerder van “vaccinnationalisme” nadat de EU een lading vaccins voor Australië zou geblokkeerd hebben. Nu Australië opnieuw een verzoek indient om vaccinaties op te sturen, zouden de relaties tussen de EU en Australië nog meer onder druk kunnen komen te staan.

Timing niet opportuun door problemen met AstraZeneca

De timing van het verzoek is niet opportuun, want de Europese Unie heeft haar eigen problemen. Zo werd eerder deze week bijvoorbeeld duidelijk dat AstraZeneca minder vaccins zal kunnen leveren dan gepland. In plaats van 180 miljoen vaccins zal de EU er slechts 70 miljoen krijgen. Voor België worden er 3 miljoen vaccins minder geleverd.

De Australische premier Scott Morrison (Liberale Partij) blijft echter volharden in zijn verzoek. Hij beweert dat die 1 miljoen vaccins voor Australië bedoeld waren en nu broodnodig zijn omdat er in Papoea-Nieuw-Guinea een nieuwe, grote golf bezig is. “We hadden een deal gesloten, we hebben voor die vaccins betaald en nu willen we die vaccins zodat we onze dichtstbijzijnde buur kunnen helpen in onze regio”, klinkt het. “Ze zijn onze familie, onze vrienden. Ze zijn onze buren, onze partners. Dit is voor het Australische belang en dit is voor het belang van onze regio.”

Europese Commissie bevestigt het verzoek ontvangen te hebben

Een woordvoerder van de EU bevestigt aan Reuters dat de Commissie het verzoek ontvangen heeft. “We bevestigen dat de president van de Europese Commissie een brief ontvangen heeft van de Australische premier hierover en dat we nog zullen antwoorden als de tijd rijp is,” aldus de vertegenwoordiger.

https://redactie.palnws.be/2021/03/belgie-ontvangt-3-miljoen-astrazeneca-vaccins-minder-dan-verwacht/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen