Premier Alexander De Croo. Foto Photonews.

Premier Alexander De Croo. Foto Photonews.

Uncategorized

Begrotingstekort 3 miljard euro groter dan verwacht: 36 miljard in totaal

/

Het Belgische begrotingstekort is nog groter dan verwacht. In totaal zal dit jaar een tekort van liefst 36 miljard euro geboekt worden, 3 miljard euro meer dan eerder geschat. De federale overheid alleen al stevent af op een tekort van ruim 29 miljard euro.

Bij de berekening van de begroting in oktober vorig jaar werd een federaal tekort van 25 miljard euro geschat, maar dat blijkt nu een stuk hoger te zullen zijn. Amper vier maanden later is dat tekort al opgelopen tot 29,3 miljard euro. Opgeteld met de verwachte begrotingstekorten van de andere overheden in ons land gaat het om een tekort van 36 miljard euro, zo’n 7,5% van het BBP.

“De verklaring achter de verslechtering is vooral de strijd tegen het coronavirus”, stelt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) in Knack. “Initieel was er zo’n dikke 2 miljard euro ingeschreven voor de strijd tegen corona. Door de tweede lockdown kwam daar nog eens zo’n 5 miljard bij. Het leeuwendeel van die 5 miljard bestaat uit de budgetten voor de tijdelijke werkloosheid voor werknemers, het overbruggingsrecht voor zelfstandigen en fiscale maatregelen om de bedrijven te ondersteunen. Ook de economische groei valt lager uit door de coronacrisis. Er werd minder geconsumeerd, wat leidt tot minder btw-inkomsten en accijnzen dan voorzien.”

De komende jaren zullen er budgettaire inspanningen moeten geleverd worden om tegen 2024 de maximumgrens van 3% van het BBP te bereiken. “Het is onze ambitie om daar te eindigen”, zegt De Bleeker. Daarvoor wordt gekeken naar fiscale hervormingen, hervormingen in het pensioenstelsel en andere besparingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen