Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

België nog niet in staat om doelstellingen in “duurzame ontwikkeling” te halen

Niels Geerinck

België ligt nog niet op koers om de vooropgestelde doelstellingen omtrent “duurzame ontwikkeling” te halen. Dat blijkt uit het OESO-rapport.

Olie en gas blijven het voornaamste aandeel in de energiemix van ons land. Het gebruik van hernieuwbare energie neemt wel toe. Maar volgens het rapport kan België nog lang niet de doelstellingen inzake hernieuwbare energie halen. De uitstoot van broeikasgassen is sinds 2005 gedaald en tevens gestabiliseerd sinds 2014.

Luchtverontreiniging

Luchtverontreiniging blijft wel een probleem voor de Belgische volksgezondheid. Lokaal kunnen heel erg veel verschillende metingen worden waargenomen. Van tijd tot tijd overschrijden de waargenomen waarden in sommige meetstations de EU-grenswaarden. Tevens wordt 93% van de Belgen blootgesteld aan concentraties van fijn stof die boven de gezondheidswaarde liggen.

Groene groei en bijhorende taksen

Volgens het OESO moet België kiezen voor een “groene groei”. “Er moet geïnvesteerd worden in koolstofarme en natuurlijke infrastructuur, koolstofprijzen moeten verhoogd worden en milieuvervuilende subsidies moeten geleidelijk aan afgeschaft worden”, aldus de onderzoeksinstantie. Zo’n “groene groei” gaat samen met het op punt zetten van een koolstoftaks, het invoeren van een kilometerheffing en ook moeten de fiscale voordelen van een bedrijfswagen finaal op de schop.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen