AstraZeneca is een Brits-Zweeds bedrijf. Foto Shutterstock.

AstraZeneca is een Brits-Zweeds bedrijf. Foto Shutterstock.

Uncategorized

België ontvangt 3 miljoen AstraZeneca-vaccins minder dan verwacht

Ruben Notteboom

AstraZeneca zal 3 miljoen vaccins minder leveren dan verwacht in het tweede kwartaal. Dat bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in de Kamer. De Belgische staat zal slechts 1,6 tot 2,1 miljoen vaccins ontvangen in plaats van 4,6 miljoen.

Het vaccin van AstraZeneca krijgt momenteel zeer veel aandacht. Verschillende landen stoppen tijdelijk met het vaccin te gebruiken wegens mogelijke dodelijke bijwerkingen. Nu kan het bedrijf ook niet de beloofde hoeveelheid vaccins leveren. Dat komt door grote productieproblemen.

Verbod op import en export van vaccins in verschillende landen

Vaccinexport en -import is ook problematisch geworden omdat verschillende landen, zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en India, de export van vaccins tegenhouden. Op Europese schaal is het schrijnend: in plaats van 180 miljoen krijgt de EU slechts 70 miljoen.

De vraag rijst nu hoe de EU de grote tekorten kan wegwerken. Enerzijds zou het vaccin van Johnson & Johnson een soelaas kunnen bieden. Daarnaast heeft de Europese Unie ook onderhandeld met Rusland om Spoetnik-V te mogen produceren. Dat raakte gisteren bekend.

Spoetnik-V een alternatief voor AstraZeneca?

Spoetnik-V werkt namelijk op ongeveer dezelfde manier als het AstraZeneca-vaccin en is zeer efficiënt. Volgens The Lancet beschermt het vaccin in 91,6% van de gevallen. Al meer dan 50 landen gebruiken Spoetnik-V.

Het Russische vaccin ligt echter politiek moeilijk wegens de negatieve relaties tussen bepaalde Europese landen en Rusland. “Sommige landen willen Rusland deze overwinning niet gunnen, andere zien het als een kans om te bewijzen dat we wel degelijk kunnen samenwerken.”, stelt een Europees diplomaat.

https://redactie.palnws.be/2021/03/spoetnik-v-vaccin-europese-landen-sluiten-akkoord-om-russisch-vaccin-te-produceren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen