Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Photonews)

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Photonews)

Binnenland politiek

België vraagt Europese Commissie om einddatum voor wagens met verbrandingsmotoren

Pieter Van Berkel

België vraagt de Europese Commissie om een einddatum voor de verkoop van nieuwe benzine- en dieselvoertuigen. Dat kondigt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aan.

België sluit zich daarmee aan bij een gezamenlijke oproep van Denemarken, Griekenland, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland en Oostenrijk. De oproep werd ondertekend door Van der Straeten en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

De landen vragen de Europese Commissie om een duidelijke datum vast te leggen voor de geleidelijke stopzetting van de verkoop van nieuwe wagens met een verbrandingsmotor. Daarnaast eist men strengere CO2-normen voor de producenten van dergelijke voertuigen en een versnelde ontwikkeling van de infrastructuur voor elektrische voertuigen.

Klimaat

“Zo boosten we elektrische wagens en zorgen we voor propere lucht, minder CO2-uitstoot en meer jobs”, zegt Van der Straeten. “Met negen landen vragen we aan de Europese commissie duidelijkheid, want als we 55% minder CO2-uitstoot in 2030 willen halen, moeten we daar vandaag aan beginnen.”

Volgens de Groen-minister is het initiatief noodzakelijk voor het klimaat en de luchtkwaliteit. “De transportsector is de enige sector in België waar de emissies de afgelopen decennia zijn gestegen”, klinkt het. “Bovendien is de transportsector de tweede grootste bron van stikstofemissies in Vlaanderen en van diverse andere vormen van luchtvervuiling.”

Technologische ontwikkeling en banen

Volgens Van der Straeten zou het vastleggen van een einddatum voor investeringszekerheid zorgen en leiden tot een duw in de rug van technologische ontwikkeling. Er wordt gehoopt dat twee pijnpunten die een doorbraak van elektrische voertuigen verhindert, namelijk batterijduur en prijs, op die manier weggewerkt worden.

Daarnaast zouden ook nieuwe banen gecreëerd worden door de opkomst van elektrische wagens. “De Zweedse fabrikant Volvo heeft zonet besloten om tegen 2030 enkel nog elektrische wagens te bouwen en schat dat dat 300 nieuwe jobs zal opleveren in de Volvo-fabriek in Gent“, zegt Van der Straeten. “De energietransitie wordt de werkgever van het komende decennium.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “België vraagt Europese Commissie om einddatum voor wagens met verbrandingsmotoren”

  1. Onze veligheid was al een tijdje gecompromitteerd met die instroom van een massa illegalen, migranten, economische vluchtelingen en transmigranten, maar nu zou Belgie beslissen daar bovenop ook nog het kruim van die bende binnen te laten. Engeland, weg van het EU despotisme (eindelijk) heeft daar anders over beslist en zeker niet ten onrechte. We zijn ons land kwijt, we zijn ons zelfbeschikkingsrecht kwijt en leven onder de dwang van groen terrorisme, waarschijnlijk nog gevaarlijker (zeker voor de portemonnee) dan de gecamoufleerde ISIS vrouwenbrigade. Heeft de massa dan in Vlaanderen echt niets meer te zeggen in eigen huis? Wat in hemelsnaam doen onze politiekers? Aan wiens kant staan ze?

  2. Zeg, groene Tinne, heeft de bevolking ook nog iets te zeggen of doe jij dat in “hun naam” zoals de communisten? Dat jij met je groen terrorisme het noorden helemaal kwijt bent wisten we allang maar dat je nou nog de lef hebt om zoals Michel met zijn Marrakesh kleun, in ONS ALLER NAAM zomaar iets te beslissen dat ons allen aanbelangt is wel fel over je groene top. Na de kerncentrales is dat je tweede majestueuse blunder. Hoelang hou je het nog uit om onze bevolking te pesten en uit te zuigen? Ik zou zeggen: terug naar school: je hebt er niets van begrepen. Hoe ben jij daar gekomen?

Plaats een reactie

Delen