President Biden wil duizenden Venezolanen bescherming bieden. Foto Shutterstock.

President Biden wil duizenden Venezolanen bescherming bieden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Biden biedt tijdelijke bescherming aan ongeveer 320.000 Venezolaanse migranten

Ruben Notteboom

De Amerikaanse president, Joe Biden, biedt tijdelijke bescherming aan duizenden Venezolaanse migranten. Daardoor hoeven ze niet meer bang te zijn dat ze gedeporteerd zouden worden. Biden beweert namelijk dat Venezuela niet veilig is en de migranten dus vluchtelingen zouden zijn.

Volgens de Conventie van Genève van 1951 is een vluchteling “elke persoon die zich buiten het land waarvan hij de nationaliteit heeft, of indien hij geen nationaliteit heeft, buiten zijn land van herkomst bevindt, en die de bescherming van dat land niet kan of wil inroepen omdat hij vreest voor vervolging omwille van zijn ras, zijn religie, zijn nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep, of zijn politieke overtuiging.” Dat schrijft het agentschap Integratie en Inburgering.

Regering van Biden tegen Maduro

Met andere woorden, een vluchteling is iemand die vervolgd wordt in eigen land. Volgens de Amerikaanse regering onder Biden is Venezuela een land waar mensen wegens ras, religie of politieke overtuiging of bepaalde sociale groepen vervolgd worden. Ongeveer 320.000 migranten komen nu in aanmerking voor die vluchtelingenbescherming. De mensen zouden ontsnapt zijn aan politieke onderdrukking of economische chaos, hoewel iemand door die laatste reden geen vluchteling maar economische migrant is.

Biden is tegen de Venezolaanse regering en steunt de oppositie volledig. De oppositie is buitenspel gezet door Maduro, die beschreven wordt als links en autoritair. Trump vaardigde alvast sancties uit tegen Maduro, maar de Amerikaanse regering zou overwegen die te herbekijken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen