Amerikaans president Joe Biden (Dem.)

Amerikaans president Joe Biden (Dem.) (Shutterstock)

Uncategorized

Biden en Guatemalaanse president willen werken aan “humaan” migratiebeleid

Simon Segers

Joe Biden besprak telefonisch met de president van Guatemala, Alejandro Giammattei, hoe ze kunnen samenwerken om ongecontroleerde migratie richting de Verenigde Staten tegen te gaan.

President Biden beloofde mee te strijden tegen corruptie en hulp te bieden bij de ontwikkeling van de Guatemalaanse economie. Verder wil Biden ook aandacht besteden aan de veiligheid van de Guatemalaanse burgers. Begin februari werd reeds aangekondigd dat Biden een migratieakkoord van de regering Trump zou opheffen. Dit akkoord maakte het mogelijk om migranten afkomstig uit Honduras en El Salvador onder andere naar Guatemala te sturen.

Migratie toegenomen

“Ik had een telefoongesprek met de president van de Verenigde Staten”, tweette president Giammattei. “We spraken over het belang om de samenwerkingsbanden aan te sterken zoals strategische bondgenoten met het oog op de welvaart in Guatemala te vergroten, drugshandel en corruptie te bestrijden en zo onregelmatige migratie te reduceren.”

Beide presidenten kwamen tot het akkoord om hun teams in de komende weken de samenwerking te laten starten zodat zij een “humaan migratieplan” kunnen uitwerken. Tijdens Bidens presidentiële campagne haalde hij dikwijls uit naar het beleid van Amerikaanse regering. Volgens Biden leidde hun falen om Zuid-Amerikaanse landen te assisteren in hun economische ontwikkeling tot de uitstroom richting de VS.

In januari begon een colonne van naar schatting 6.500 migranten via de zuidelijke Guatemalaanse grens hun reis richting de VS. Na de aankondiging om het vorige migratieakkoord van de regering-Trump terug te draaien is het aantal migranten van Honduras, El Salvador en Guatemala alleen maar toegenomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen